понеделник, 6 март 2023 г.

Властта си даде от 3 до 6 месеца за смекчаване на ценовия натиск, ще бъдат прилагат санкции стигащи до 50 000 лв.

 Накои политици настояват за таван на цените от малката потребителска кошница 

В следващите от 3 до 6 месеца се очаква мерките на държавата срещу спекулата да дадат конкретни резултати и да доведат до понижение на цените при стоките, чийто ценообразуване е резултат от нелоялна търговска пактика. Това обяви по БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев.

"Все пак след констатирането на такива нарушения, има административни срокове, които трябва да изтекат преди издаването на конретната запвед за забрана на нелоялни търговски практики. Трябва време за прецизна обработка на цялата документация, докато актовете на КЗП подлежат на съдебен контрол", обясни Алипиев.

Както стана известно, правителството смята да пусне интернет платформа, която ще представя маржа на цените на продуктите от производителя до търговския щанд. Заработи Национално координационно звено за мониторинг на ценообразуването на храните от производител до щанда. Определени са и няколко държави, с които да се сравняват цените на хранителни продукти.

Различни случаи на подвеждаща информация от страна на търговците са сред най-често срещаните нелоялни търговски практики - привличане на потребителите с промоционални стоки, които търговецът не поддържа в обичайната наличност, неверни обяви тип "3 на цената на 2", търговски послания тип "само днес на тази цена".

"Привличайки потребителя с подобно търговско послание с невярна информация, потребителят взима своето решение и се съгласява да купува на цена, по-висока от тази в други търговски обекти. Другите търговски обекти виждат това и също вдигат цената и така пазарът се изкривява", отбеляза Стоил Алипиев.

Сред най-честите нелоялни търговски практики са:

Новините от днес и със задна дата