петък, 3 март 2023 г.

Започва предизборната кампания за предсрочния вот на 2 април, вижте и някои относителни тенденции в надпреварата

  

Започва предизборната кампания за народни представители на предсрочния вот за парламент на 2 април.

Стартът ѝ бе даден в полунощ и ще приключи в 24 часа на 31 март.

14 партии и 7 коалиции са регистрирали 5 621 кандидати за депутати, а в няколко района са издигнати и независими кандидати.

Изборният кодекс изисква предизборната кампания да се води на български език, а гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и на предизборна агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги.

Предизборните събрания са публични. За реда при провеждането им отговарят организаторите и органите на МВР.

Кампанията в медиите се води в печатни издания, в такива разпространявани чрез електронната съобщителна мрежа и в онлайн новинарски услуги и информационни агенции. Не са медийни услуги социалните мрежи - Фейсбук, Туитър и други, както и личните блогове.

Забранено е в агитационните материали на партиите да се използва гербът на България.

ГЕРБ-СДС водят с 2% пред ПП-ДБ според последното социологическо проучване на "Сова Харис". Формацията на Борисов събира 27,4%, коалицията на Кирил Петков и Христо Иванов - 25,7%, а на трето място е ДПС с 11,7 на сто. Четвърти са "Възраждане" с 10,6%, а пети БСП, които събират 9,7 на сто подкрепа.

Така се очертава парламента със сигурност към момента да прекрачат само пет политически формации, според изследването.

Има обаче още три политически субекта, подкрепата за които може да преодолее бариерата от 4% - това са Коалиция «Левицата!» (3,9%), «Български Възход» (3,7%) и «Има такъв народ» (3,1%). Представителното проучване на "Сова Харис" е проведено в периода 20-27 февруари 2023 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.

Допреди серията от последователни избори за парламент броят на активните избиратели у нас гравитираше около 3,2 милиона души. С въвеждането на машинното гласуване и строгия контрол върху практиката за закупуване на гласове, избирателното тяло се сведе до доколо 2,6 милиона души, гласи анализът на Васил Тончев.

Данните от проведеното социологическо изследване показват, че твърдо решилите да гласуват на 2-и април са с 2-3% повече, което е около 100-150 хиляди избиратели. Това показва, че ако не се намесят други фактори, на следващите извънредни избори до урните ще отидат около 2,7 милиона гласоподаватели.

Търсейки отговор на въпроса, какво може да се е променило на политическата сцена за последните шест месеца, трябва да тръгнем от формалните различия. Свидетели сме на обединение на две от парламентарните партии с декларирана дясна ориентация и сходен политически профил и поява на три значими политически субекта: обединение на леви формирования заедно с активисти от Социалистическата партия; партия от изявени експерти, отделили се от «Има такъв народ» и възобновяване на дейността на бивша управляваща партия НДСВ.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата