неделя, 19 март 2023 г.

Дянков: Не сме имали толкова голям дефицит от 25 години / видео

 Симеон Дянков: Енергийната субсидия за бизнеса да се намали поне наполовина

"Ще има по-сериозни мерки от затягане на коланите", смята бившият финансов министър

За първи път от 25 години България има толкова голям дефицит в бюджета. Това заяви в ефира на „Събуди се” депутатът бившия финансов министър и финансист Симеон Дянков. И допълни, че очаква по-сериозни мерки от просто „затягане на коланите”.

„Стана време за редовния бюджет за 2023 г. По закон той трябва да се приеме през април. За това, според мен, финансовата министърка излезе с тези тревожни прогнози, по-емоционално, отколкото е редно”, каза още Дянков.

По данни на МФ се очаква бюджетен дефицит от 7%. Според финансиста обаче той ще е около 9%. Служебното правителство избягва темата за спирането на енергийните помощи за бизнеса, твърди Симеон Дянков. Според него това е така, защото правителството се страхува бизнесът да не се обърне срещу кабинета и президентството.

„Там отиват към 13 млрд. лв. за година. Това ще е достатъчно, за да се покрие дефицитът”, увери финансистът. По думите му има три стъпки, които трябва да се предприемат в сегашната криза – да се върне 20-процентното ДДС за някои стоки и услуги, да се спрат енергийните помощи за бизнеса и да се види къде може големи групи разходи да се намалят. По думите му няма риск за валутния борд, но се отдалечаваме от еврозоната. И допълни, че двуцифрената инфлация ще остане поне до есента.

Целия разговор гледайте във видеото.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 Адвокатски услуги за италиански пенсионери в България и български пенсионери в Италия!/ Servizi legali per pensionati italiani in Bulgaria e pensionati bulgari in Italia!

--------------------------------------------------

За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

 

Новините от днес и със задна дата