неделя, 5 март 2023 г.

Пилоти летяха 2480 км за да опишат държавните граници на България с GPS следа

  

                     Снимка: Колаж на Dir.bg

Летците Иво Табаков и капитан Николай Калайджиев извършиха полет с лек самолет, по време на който описаха териториалните граници на Република България по повод националния ни празник - 3 март, съобщиха от платформата за летателни площадки LANDBG, съорганизатори на инициативата.

Пилотите излетяха от летище Драгановци край Габрово на 4 март, а не на 3-ти, поради лошите метеорологични условия, в 08:35 часа. Първият ден от обиколката на границите на България протича с полет на запад до връх Ком и оттам започват да чертаят следа по българската граница на север, достигайки река Дунав, летят до Русе, където в 11:40 ч. кацат за презареждане на летище Щръклево. Този етап от полета трае три часа и пет минути.

По-късно излизат в 13:21 ч., връщат се до Русе, за да продължат да създават своята GPS следа, и продължават да летят по северната граница до Черно море, после се отправят на юг, следват контура на морската ни граница и кацат на летище край Приморско в 15:43 ч. за почивка и презареждане. Този етап продължава два часа и двайсет и две минути. Общо за първият летателен ден пилотите имат пет часа и двайсет и седем минути, допълват от LANDBG.

Във втория ден от обиколката на границите на България двамата излитат от Приморско в 06:59 ч., тръгват на юг по контура на границата. Първоначално полетът протича нормално, но в района на Петрич и Благоевград пилотите се натъкват на облаци и сложни метеорологични условия. Въпреки това те са запазили своят курс и продължават на север, докато достигнат отново връх Ком. Там затварят следата на очертанията на българската държавна граница. Пилотите са летели на разстояние между осем и 10 километра навътре в пространството на България.

За финал пилотите летят към Централна Стара планина и правят триумфален кръг - обиколка около връх Свети Никола с Паметника на свободата, след това кацат на летище Драгановци в 12:09 ч., а полетът за втория ден е с продължителност пет часа и десет минути.

Цялото летателно време е десет часа и трийсет и седем минути, за двата дни минават 2480 км, а от тях 2180 км са по контура на държавната ни граница, съобщиха още организаторите.

Инициативата е по идея на Иво Табаков, който е пилотирал. Капитан Николай Калайджиев, носител на два световни рекорда, е помагал в планирането, навигацията и разрешителните за полета.

През октомври 2022 г. българският пилот Николай Калайджиев подобри световен рекорд на "Гинес" на летището в габровското село Драгановци. Световният рекорд е за "най-много излитания и кацания с изпълнение на полет по кръга и набор на височина 1000 фута (305 метра) спрямо терена и кацане преди или в зона от 20 метра с ултралек самолет за един час".

Калайджиев поставя и световен рекорд на FAI (Международната федерация по аеронавтика) със самолет с максимална излетна маса от 300 до 500 килограма.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата