неделя, 19 март 2023 г.

Как дъщеря на диктатор изгради имотна империя за $240 милиона

 Как дъщеря на диктатор изгради имотна империя за $240 милиона

Дъщерята на бившия узбекистански лидер Ислам Каримов, която се изявяваше и като попзвезда, и като дипломат, е похарчила 240 млн. долара за имоти в редица държави – от Лондон до Хонконг. Гулнара Каримова е използвала британски компании, за да купи жилища и частен самолет със средства, придобити чрез подкупи и корупция, според проучването на “Свобода за Евразия“, пише BBC.

То установява още, че счетоводни компании в Лондон и на Британските Вирджински острови са действали от името на британски компании, участвали в сделките. Тази история поражда нови съмнения относно усилията на Великобритания за борба с незаконно натрупаните богатства. Британските власти отдавна са обвинявани, че не правят достатъчно, за да попречат на престъпници от чужбина да перат пари чрез британски имоти.

В доклада се посочва, че лекотата, с която Каримова е придобила имотите във Великобритания, е "притеснителна". Няма предположения, че хората, които са действали от името на компаниите, свързани с нея, са били наясно с тази връзка, нито че източникът на средствата може да е бил подозрителен. Никой от предоставилите тези услуги във Великобритания не е разследван или глобен.

За известен период от време се смяташе, че Гулнара Каримова ще наследи своя баща Ислам Каримов, който беше президент на Узбекистан от 1989 г. до смъртта си през 2016 г. Тя се появяваше в музикални клипове с артистичния псевдоним Googoosha, управляваше бижутерска компания и беше посланик на родината си в Испания.

През 2014 г. обаче тя изчезна от общественото полезрение. По-късно стана ясно, че е била задържана по обвинения в корупция, докато баща ѝ все още беше на власт и беше осъдена през декември 2017 г. Две години по-късно тя беше изпратена в затвор заради нарушаване на условията по задържането ѝ под домашен арест.

Прокуратурата я обвини, че е част от престъпна групировка, която контролира активи за над 1 млрд. долара в 12 държави, в това число Великобритания, Русия и Обединените арабски емирства.

Случаят "Каримова" е един от най-големите за всички времена във връзка с подкупи и корупция", казва Том Мейн, един от основните автори на доклада “Свобода за Евразия“.

Каримова и приближените ѝ обаче вече били продали част от имотите, за които се смята, че са придобити със средства от корупция. Авторите на “Свобода за Евразия“ са анализирали имотни и поземлени регистри, за да открият най-малко 14 имота, които, според тях, са купени преди тя да бъде арестувана, с предполагаеми подрозрителни средства, в това число жилища във Великобритания, Швейцария, Франция, Дубай и Хонконг.

Докладът се фокусира върху пет имота, закупени в и около Лондон, които сега се оценяват на 50 млн. паунда, в това число апартаменти, къща в Мейфеър и имение за 18 млн. паунда с частно езеро в Съри.

Два от апартаментите са продадени през 2013 г. преди Каримова да бъде задържана. През 2017 г. къщата в Мейфеър, имението в Съри и трети апартамент са били замразени от британските власти. В “Свобода за Евразия“ се посочват и компании в Лондон и на Британските Вирджински острови, които, според доклада, са използвани от Каримова или нейни приближени, за да могат да вложат приходите за от престъпна дейност за имоти и частен самолет.

Приятелят на Каримова - Рустам Мадумаров, и други са били посочени в официални документи като "действителни собственици" на компаниите, базирани във Великобритания, Гибралтар и Британските Вирджински острови. В доклада обаче се казва, че те са били просто подставени лица на Каримова, която е използвала фирмите, за да изпере стотици милиони долари.

През юли 2010 г. счетоводната копания SH Landes искала да регистрира или придобие друга компания. Целта била закупуването на частен самолет за около 40 млн. долара, като Мадумаров е посочен като действителния собственик. Според доклада обаче, самата Каримова стои зад покупката.

От базираната в Лондон компания заявиха на по-късен етап, че богатството на Мадумаров идва от мобилния оператор в Узбекистан Uzdonrobita. По това време вече имаше въпроси за евентуалните връзки на компанията с Каримова.

Още през 2004 г. в статия в Moscow Times се твърди, че Каримова е източила около 20 млн. долара от Uzdunrobita с фалшиви фактури. В изявление пред BBC от SH Landes LLP заявиха, че компанията никога не е работила с Гулнара Каримова. SH Landes LLP е действала от името на Рустам Мадумаров.

Извършили сме надлежна проверка на всички свои клиенти и съответните регулаторни органи са били уведомявани", твърдят от SH Landes LLP.

Том Мейн от “Свобода за Евразия“ казва, че очевидната лекота, с която Каримова е успяла да придобие толкова имоти във Великобритания, е притеснителна.

"Властите се задействаха чак през 2017 г. - години, след като други държави вече бяха замразили банкови сметки и имоти, които ѝ принадлежаха," допълва той.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 Адвокатски услуги за италиански пенсионери в България и български пенсионери в Италия!/ Servizi legali per pensionati italiani in Bulgaria e pensionati bulgari in Italia!

--------------------------------------------------

За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата