четвъртък, 16 март 2023 г.

България ще спести поне 20 милиона лева от днешното решение на Съда на ЕС

  

Служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова заяви, че днешното решение на Съда на ЕС да отхвърли иска на Европейската комисия срещу България по дело за неспазване на правилата за качеството на въздуха е сериозен напредък. Тя отбеляза, че по силата на решението нашата страна ще си спести глоби за поне 20 милиона лева.

Това е сериозен напредък, но и голямо предизвикателство пред нас, посочи Карамфилова пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС. Доброто стечение на обстоятелствата и това, че успяхме да докажем, че имаме устойчиви действия в тази посока, доведе до този резултат. С това решение съдът каза, че ЕК трябва да отчете напредъка на държавата по наказателната процедура, отбеляза тя, цитирана от кореспондента на БТА Николай Желязков.

По нейните думи решението означава, че България няма да плаща поисканите от ЕК глоби - над 13 милиона лева плюс 28 000 евро на ден до преустановяване на твърдяното нарушение. Тя поясни, че за една година това би се равнявало на 20 милиона лева.

Ангажиментите пред нас остават - от всички 26 общини, обхванати от наказателната процедура, при 19 има устойчива политика за подобряване на качеството на въздуха, а за останалите седем до момента сме отчели най-сериозния напредък. Днешното решение показа, че вървим в правилна посока и вярвам, че скоро в нашата страна ще бъдат преодолени всички проблеми с качеството на атмосферния въздух, което е гаранция не само за опазване на околната среда, а и на човешкото здраве, посочи Карамфилова.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата