сряда, 1 март 2023 г.

Задържаха 20 мигранти, скрити в камион

  

Гранична полиция задържа камион с 20 нелегални мигранти в него край Драгоман, съобщиха за БТА от МВР. Превозното средство е с турска регистрация. Шофьорът е гражданин на Република Турция и е задържан. Униформените са спрели превозното средство рано тази сутрин.

Дванайсет от мигрантите са настанени в столични болници поради това, че са били видимо изтощени. Трима от тях са приети в столичната болница "Св. Анна", съобщиха от лечебното заведение.

Пациентите са на видима възраст около 20 години. В момента преминават през изследвания и прегледи, състоянието им се уточнява.

Други трима мигранти по-рано днес са приети в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". Извършват се необходимите прегледи. Двама от тях са на 16 г., един - на 13 г.

Шестима - четири деца и двама възрастни, са приети в болница "Пирогов", каза директорът на болницата д-р Валентин Димитров.

При друг случай е задържан 18-годишен ученик да превозва 57 мигранти, съобщи БНТ.  

Той е заловен на автомагистрала "Тракия".

Мигрантите са отново афганистански граждани, нито един от тях няма документ за самоличност. Ученикът имал нужда от финансови средства. С него се свързало лице, което му предложило да превози мигранти от Карнобат до границата на България със Сърбия, срещу което щял да получи 10 000 лв. Той се съгласил и му бил предоставен товарен автомобил, собственост на друго лице.

Афганистанските граждани се били договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България срещу около 3000 евро на човек. Част от мигрантите платили сумите за трафика им на лица в Турция. С водачи достигнали до оградата на турско-българската граница и през тъмната част на денонощието с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от каналджии преминали на територията на България.

Вървели пеша около 3-4 дни, достигнали до карнобатското Крумово градище, където към тях се присъединили и други мигранти, така че достигнали 57 човека. Ученикът ги качил в товарната част на автомобила и отпътували по направление границата със Сърбия.

Около 8 ч. на км 196 на автомагистрала "Тракия" автомобилът бил спрян от полиция. 18-годишния младеж е задържан 72 часа.

Полицаи от Враца пък са задържали четирима нелегални мигранти от Афганистан, съобщиха от ОД на МВР. Те са открити след подаден сигнал за забелязани съмнителни лица в землището на криводолското село Главаци.

Изпратеният на място патрул е открил хората, премръзнали и гладни, по пътя за Вършец, каза за БТА кметът на селото Светлана Иванова и уточни, че до момента подобни ситуации в района на селото не е имало.

Задържаните са предадени на Дирекция "Миграция".

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата