понеделник, 6 март 2023 г.

Беларус осъди задочно Светлана Тихановска на 15 години затвор

  

Светлана Тихановска, лидерката на беларуската опозиция в изгнание, бе осъдена задочно на 15 години лишаване от свобода, съобщи днес държавната новинарска агенция БелТА, цитирана от Ройтерс. 

Първоначално обвинението искаше 19 години зад решетките.

40-годишната Тихановска напусна Беларус, след като на президентските избори през 2020 г. се изправи срещу отдавнашния държавен глава Александър Лукашенко. След изборите започнаха големи протести, като опозицията обвини Лукашенко, че е спечелил с измами - нещо, което той отрече.

През януари в Беларус започна задочен процес срещу Тихановска по обвинения в държавна измяна, които бяха отхвърлени от нейните привърженици като фарс.

Полша пък изрази протест и настоя да бъдат наложени нови санкции срещу беларуските власти заради задочното осъждане на бившата кандидатка за президент Светлана Тихановска и други представители на опозицията, които са в изгнание в чужбина, казва говорителят на полското правителство Пьотър Мюлер.

"Тези неотдавнашни показни процеси и осъждането на различни хора показват единствено, че срещу Беларус трябва да се предприемат дълготрайни действия, за съжаление, когато става въпрос за международни санкции", каза той.

Според Мюлер Полша е поискала от Европейския съвет "да разшири санкциите, които сега са в сила срещу Русия" и да включи и Беларус в техния обхват. "Тук става въпрос за икономически санкции. Смятаме, че Беларус трябва да бъде обхванат от подобни санкции", поясни той.

Мюлер добави, че полският министър-председател Матеуш Моравецки също така е използвал "европейски канали, за да призове всички хора, които участват в показни съдебни процеси в Беларус - прокурори, съдии и други - да бъдат включени в санкционните списъци".

Миналия петък отново беларуски съд осъди на 10 години затвор нобеловия лауреат за мир за 2022 г. Алес Беляцки, който беше опозиционен активист.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата