понеделник, 6 март 2023 г.

След повече от 15 години: Историческото споразумение за защита на океаните е факт

 

Държавите членове на ООН постигнаха споразумение за първия международен договор за защита на екосистемите в открито море, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

"Корабът достигна до брега", обяви председателят на конференцията на ООН Рина Лий в централата на организацията в Ню Йорк в събота сред аплодисментите на делегатите.

След повече от 15 години дискусии, от които четири години официални преговори, третата последна сесия в Ню Йорк най-накрая приключи успешно.

Делегатите финализираха текста, който ще бъде официално приет на по-късна дата, след като бъде премине юридическа проверка от съответните служби и бъде преведен на шестте официални езика на ООН.

Точното съдържание на текста не беше публикувано веднага, но активисти за опазване на околната среда го приветстваха като преломен момент за защита на биоразнообразието.

"Това е исторически ден и знак, че в един свят на разделение опазването на природата и човечеството може да триумфира над политиката", каза Лора Мелър от организацията "Грийнпийс".

След две седмици на интензивни дискусии делегатите финализираха текст, който няма да претърпи значителни промени.

Говорител на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че споразумението е победа за глобалните усилия за противодействие на заплахите за здравето на океана днес и за вбъдеще.

Биоразнообразието в океана осигурява половината от кислорода, необходим на хората, и ограничава глобалното затопляне, абсорбирайки значителна част от въглеродния диоксид.

Океаните стават жертви на вредните емисии, температурата на водата се покачва и средата се окислява. Освен това съществуват фактори като замърсяване и твърде интензивен риболов.

Новият договор ще осигури създаването на защитени морски зони в международни води.

Само около 1% от т.нар. открито море е обект на защита. Новият договор между държавите е важен за защитата на 30 процента от сушата и океаните на планетата до 2030 г., какъвто е ангажиментът, поет от правителствата през декември.

"Защитените зони в открито море ще имат жизненоважна роля срещу последиците от изменението на климата", каза Лиз Къран от организацията "Пю Чаритабъл Тръстс".

Договорът за опазване и устойчиво използване на морското биоразнообразие в райони извън националната юрисдикция изисква оценки на въздействието върху околната среда на планирани дейности в открито море.

Развиващите се страни, които нямат средства да финансират скъпи експедиции и изследвания, се бориха да не бъдат изключени от достъпа до морски ресурси и от печалбите от тези ресурси, които не принадлежат на никого. Фармацевтичните и козметичните компании пък се надяват да извличат молекули.

Европейският съюз обеща 40 милиона евро за улесняване на ратифицирането на договора и първоначалното му прилагане. Освен това, по време на конференцията "Нашият океан", която приключи в петък в Панама, ЕС се ангажира да отдели повече от 800 милиона евро за защитата на океаните през 2023 г.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата