Между 15 и 30% по-скъпа ще бъде почивката на родното Черноморие тази година, заявиха от Бургаската туристическа камара пред БНТ.

От бранша очакват силен сезон. Голяма част от хотелите в Слънчев бряг са почти пълни за Великден. Сериозен ръст се регистрира и на ранните резервации.

Като и тази година има голям интерес от туристи от Румъния, Гърция и Турция.

"Колегите от камарата споделят, че е в рамките на между 15 и 30%, но разбира се всичко зависи от това как вървят цените и инфлацията, това е неминуемо вследствие от начина на живот към момента", заяви Христина Славова,

Бургаска регионална туристическа камара.

По думите ѝ се очакват повече туристи от Германия, Великобритания, Полша, Централна Европа, планувани са повече чартърни полети към Южното Черноморие, има повече заявени туристи от Израел.

"Турците по принцип не са ни били туристи, но сега имаме запитвания. Имаме много запитвания и много резервации от гърците. Изобщо започва такъв поток, който не сме очаквали досега", допълни Румен Мончев, собственик на хотел.

Той поясни, че се очакват най-много румънци и българи за Великден.

"Нямаме затруднения. Има леко покачване на цените на нощувките", коментира Румен Мончев.

Според туроператорите се работи за пазар Източна Европа, като пазарът Беларус - Русия няма да посрещне туристи.

Има опасност източната част на "Слънчев бряг", където са повечето хотели на първа и втора линия покрай плажа, да остане без улично осветление за Великден заради спряно електричество. За това алармираха хотелиери от комплекса.

От дружеството, което стопанисва курорта, заявиха, че осветлението се поддържа и твърденията са неоснователни и подчертаха, че курортът е готов да посрещне туристи за Великден.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo