сряда, 15 март 2023 г.

Ел Би трайно намали цените: пусна сиренето за 12,90 лв./кг, кашкавала - за 15,90 лв./кг

  

Цената на килограм сирене в търговските обекти на "Ел Би Булгарикум" от днес е 12,90 лева, а тази на кашкавала - 15,90 лева. Това обяви изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Владимир Русев по БНТ, цитиран в съобщение на компанията.

Макар да не е указано, може да се предположи, че това са цени на краве сирене и кашкавал "Витоша". 

"През последните седмици проведохме серия от срещи с български производители и вече имаме нови договори за доставка, които ще позволят намаление на цените и запазване на печалбата на дружеството", подчерта Владимир Русев. По думите му предишното ръководство е допуснало Ел Би да работи на загуба, като е сключило неизгодни договори за доставка и то на вносно мляко.

"Най-спешната задача бе да възстановим договорите с българските производители, защото Ел Би трябва да бъде еталон за българския вкус", подчерта Русев. Това ще позволи и трайно намаление на цените.

За пръв път в последно време "Ел Би Булгарикум" обяви, че намалява цените във фирмените си магазини в понеделник, 20 февруари. Със заповед на бившия изпълнителен директор Николай Маринов от същия ден цените на млеката стават по-ниски с между 5% и 10%, а на кашкавала и сирената - с повече от 30%.

Последва смяна на ръководството заради куп обвинения, които разкрил нарочен одит, за който Министерството на икономиката и индустрията съобщи на 10 март, като резултатите от него бяха предадени на прокуратурата. 

След назначването му новият директор  - Владимир Русев, обеща на 28 февруари да запази намалението на цените с уточнението, че ще го направи, ако "това е рентабилно и докато приключат проверките".

В Ел Би Булгарикум стриктно се спазва и стандартът за производство на млечни продукти - в един килограм сирене се влагат 7 литра мляко, а в един килограм кашкавал - 10 литра мляко, каза Русев днес.

"Договорените цени на суровината ни позволяват да продаваме на обявените цени и да бъдем на печалба, но пазарният ни дял е много нисък, за да влияем на пазара. Затова планираме и инвестиции в разширяване на търговската ни мрежа, за да дадем възможност на българските граждани да пазаруват на тези цени на повече места в страната", обясни Владимир Русев.

За нови планове, свързани с Ел Би, съобщи вчера от Израел министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. "Планираме държавното млекопреработвателно предприятие да инвестира в собствена кравеферма, като една от възможностите е чрез привличане на чужд инвеститор за този проект", каза Стоянов. Той анонсира възможен проект, съвместен с израелска технологична компания - Akol, която разработва специализиран софтуер с който се управляват кравеферми в реално време - дават пълна информация за всяко животно и анализират какво в храненето и отглеждането трябва да се промени, за да се максимализира производството, съобщи министерството. В информацията се добавя, че израелските ферми са постигнали едни от най-високите нива в млекодобива - средно по 12 000 литра на година от крава. Клиенти на Akol са всички производители и преработватели на мляко, съюзи, институции и др. "Това взаимодействие гарантира пълната прозрачност в сектора и по-добра проследимост на целия процес", е било подчертано по време на срещата на българския министър с представители на фирмата.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата