събота, 11 март 2023 г.

Украйна изгони проруски свещеници от манастир в Киев, Зеленски въведе санкции срещу 120 души

  

Украинският президент Володимир Зеленски обяви нови санкции срещу стотици физически и юридически лица, болшинството свързани с Русия. Това става на фона на продължаващите тежки сражения в Донбас и възстановяването на украинската енергийна система след масираните ракетни атаки.

Указът на украинския президент засяга 120 физически и 287 юридически лица, най-вече свързани с Русия, срещу които се въвеждат ограничения. Това означава блокиране на активите, забрана на търговски операции и изтегляне на капитал и анулиране на лицензи.

Срокът на действие на ограниченията е 50 години.

Зеленски съобщи, че след масираните руски ракетни атаки е възстановено електроподаването на повечето потребители в Харковска област, в град Харков много абонати все още са без ток, проблем има и с комуникациите в града.

Възстановява се топлопреносната мрежа в столицата Киев.

Украинският президент обяви също, че е обсъдил с военното ръководство възможностите за укрепване на украинските позиции в Бахмут, за който се водят ожесточени боеве.

"Главнокомандващият и командирите докладваха за ситуацията на фронтовата линия, като цяло за отбраната на държавата. Изток, юг и граница, Бахмут и възможностите ни да се укрепим там. За нашите отговори на терористичните удари. За защита на Херсон и общностите на Днепропетровска, Черниговска и Сумска области. Нашите нужди от боеприпаси и доставки", цитира го БНР.

Руските сили са направили множество неуспешни опити да щурмуват Бахмут, съобщиха украинските военни.

Защитник на града обясни, че ако руснаците успеят да превземат Бахмут, това ще им позволи да организират масирано настъпление на широк фронт с използването на всички видове войски - пехота, артилерия и авиация, затова се полагат всички усилия това да не се случи.

"Вече две седмици няма сериозно движение на фронтовите линии въпреки опитите на врага да ни стисне като в клещи и да обкръжи Бахмут. Чрез малки локални контраатаки ние изтласкваме руските сили назад. По този начин се подготвяме за мащабна контраатака.", коментира той.

На този фон украинските власти пък наредиха на крило на православната църква с исторически връзки с Русия да напусне манастирския комплекс в Киев, в който се помещава, предаде Ройтерс.

Киев предприе строги мерки срещу Украинската православна църква (УПЦ) - която остана под подчинение на московския патриарх дори след като Русия започна пълномащабната си инвазия миналата година - на основание, че тя е проруски настроена и сътрудничи на Москва.

Московският патриарх Кирил категорично подкрепя инвазията и действията на руския президент, пише БТА.

УПЦ твърди, че е прекъснала връзките си с Русия и Московската патриаршия и е жертва на политически на лов на вещици.

Украинското министерство на културата заяви, че на УПЦ е било наредено да напусне 980-годишния манастирски комплекс Киевско-Печорска лавра, където се намира седалището на организацията. В изявлението се казва, че проверка е показала, че УПЦ "е нарушила условията на споразумението относно използването на държавната собственост", но не се предоставят никакви подробности.

УПЦ, която трябва да напусне до 29 март, заяви, че резултатите от проверката са "очевидно предубедени и грубо нарушават правните норми".

От октомври украинските служби за сигурност редовно извършват претърсвания в църквите на УПЦ, налагат санкции на нейни служители, епископи и финансови спонсори и започнаха наказателни дела срещу десетки нейни духовници. Властите заявиха, че са открили проруска литература в църковни помещения, както и че там се укриват руски граждани. УПЦ отхвърля тези твърдения.

Повечето украински православни вярващи принадлежат към Православната църква на Украйна, създадена преди четири години чрез обединяване на църковни клонове, независими от Москва, посочва Ройтерс.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата