четвъртък, 9 март 2023 г.

Започва техническо обезпечаване на 110 км от границата с Турция

 Гърция завърши 40-километрова ограда на границата с Турция - Свят — Новини  Стандарт

Предвижда се нашата страна и европейската гранична служба Фронтекс да разработят план с мерки за техническо обезпечаване на 110 километра от българо-турската граница. Това съобщи в Брюксел служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който участва в заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. 

Имаме амбицията да обезпечим тези километри максимално бързо, имаме уверенията на ЕК, че ще бъдем финансирани за това, допълни той. По неговите думи се предвижда поставянето на камери и сензори, както и осигуряване на въздушно наблюдение, като данните да се подават към граничните полицаи. Мисля, че такава система ще подобри нивото на сигурност в пъти, каза Демерджиев, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че според Фронтекс изграждането на стена по границата работи от професионална гледна точка и изрази надежда ЕК да преосмисли становището си, че не финансира строежа на подобни съоръжения. Вицепремиерът допълни, че се наблюдава намаление на броя незаконни мигранти по Западнобалканския маршрут. Това означава, че се справяме със задачата на този етап, обобщи Демерджиев.

Той изрази днес очакване за положително решение за разширяването на Шенген до края на годината. По неговите думи разговорите с Австрия и Нидерландия показват еволюция в позицията.

Мисля, че сме на прав път и ще завършим процеса в рамките на тази година, заяви Демерджиев. Той допълни, че Хага е все по-склонна да приеме, че не може да се очаква нов доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, както и че е възможно да бъде използван друг документ, който комисията е готова да издаде. Първо ще се изчака доклада за върховенство на правото и на базата на този доклад Нидерландия ще прецени иска ли допълнителен доклад, поясни вицепремиерът. Никой не коментира темата за разделянето на България и Румъния по пътя за Шенген, посочи той.

На днешното заседание с Европол е било договорено в България да се създаде координационен център с работна група от представители на всички държави от ЕС, която да се бори с международните групи каналджии. Вицепремиерът уточни, че към работната група се очаква да се присъедини и Турция.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата