събота, 4 март 2023 г.

"Земният ангел", който спаси 10 пътници от влаковата катастрофа в Гърция

  

В Гърция 20-годишен младеж е приветстван като национален герой, наричат го "земния ангел", спасил 10 души от горящия пътнически влак след катастрофата с товарен влак в нощта на 28 февруари срещу 1 март.

На четвъртия ден от смъртоносната влакова злополука в Гърция, при която загинаха най-малко 57 души, а десетки бяха ранени, митингите не стихват.

Железниците удължиха националната си стачка в символ на съпричастност и почитание към паметта на починалите. На мястото не престава разчистването на тонове желязо от изгорелите влакови композиции. Към момента все още не е ясно какъв брой пасажери е имало във влаковете.

20-годишният Андреас Аликаниотис е от Атина, обещаващ плувец и студент във Военната академия на Военноморските сили. Той е бил в пътническия влак на път за Солун, когато става катастрофата. Седял е във втория вагон и при удара започва да троши с ръцете си прозорци, за да помогне на други пътници да излязат.

"След злополуката бях на точното място в точното време. В болничното заведение се срещнах с Андреас, той е съумял да избави минимум 10 души, 10 деца от влака", разказва историята на Андреас пред bTV доктор Ери (Ирини Циастудис, експерт по хистология и патология в Университетската болница в Лариса).

Въпреки суматохата, опустошителния конфликт и големия пожар той съумява да резервира хладнокръвие и да счупи стъклото с пожарогасителя. Така пред заклещените хора към този момент има излаз. И макар че е могъл да напусне първи горящия вагон, Андреас не го прави, остава и започва да вади неговите спътници.

"В тази покруса и картина на отчаяние и тъга могат да се видят истории, които провокират страст и припомнят, че има парченца вяра. Той е слънце! Ангел! Благословена съм, че се срещнах с него! Прегърнах го и се разплаках", споделя лекарката.

Благодарение на Андреас от огнения ад са избавени деца. Сред тях е Лазос, с който екипът на bTV разговаря в болничното заведение.

"Андреас е образец за това какъв брой положителни, смели и решителни са младежите. Надявам се неговата история да въодушеви още доста хора, не единствено мен. Той е оказал помощ на другите, без да се замисля за своя личен живот. Това е лъчът вяра и светлина в нещастието! Андреас не е воин от игрален филм, а непретенциозно момче, добър човек, актуален воин, който можеш да прегърнеш! Ангелите в този момент са на небето, само че си имаме и ангели на Земята! ", споделя още доктор Ери.

За тежката злополука в ареста към този момент остава единствено началникът на гарата в град Лариса, на който са повдигнати 3 обвинявания за причиняване на гибел на доста хора по несъобразителност.  Днес той трябва да даде показания пред разследващите органи.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата