петък, 3 март 2023 г.

Беларус осъди на 10 години затвор нобеловия лауреат Алес Беляцки

  

Съд в Минск осъди днес на 10 години затвор активиста Алес Беляцки, един от лауреатите на Нобеловата награда за мир през 2022 г. и ключова фигура в демократичното движение в Беларус. Това съобщи неговата неправителствена организация "Вясна", цитирана от Франс прес.

"Вясна" предоставяше юридическа и финансова подкрепа на протестиращите по време на антиправителствените демонстрации през 2020 година. Беляцки бе признат за виновен за финансиране на протестите и за избягване на данъчно облагане, предадоха Ройтерс и БТА.

Самият той казва, че делото срещу него е политически мотивирано. Според правозащитници в Беларус има около 1500 политически затворници. Много от тях бяха арестувани при репресиите срещу участниците в протестите през 2020 г., избухнали след като дългогодишният президент на страната Александър Лукашенко обяви, че е преизбран на поста. Западът и беларуската опозиция обаче казват, че изборите през тази година са били манипулирани.

Двама от сътрудниците на Беляцки - Валентин Стефанович и Владимир Лабкович, които бяха арестувани през юли 2021 г. и съдени заедно с него, бяха осъдени съответно на девет и седем години затвор.

Четвъртият обвиняем, Дмитрий Соловиев, който беше съден задочно, след като избяга в Полша, получи присъда от осем години затвор. На всички тях бяха наложени глоби в размер на 185 000 беларуски рубли (69 000 евро).

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска заяви, че днешните присъди са възмутителни. "Трябва да направим всичко възможно, за да се борим с тази срамна несправедливост и да ги освободим", каза тя в "Туитър".

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата