понеделник, 20 февруари 2023 г.

Делото "Петков vs Борисов" започна без тях, назначиха компютърна експертиза

  

                         Колаж: Dir.bg

Делото за клевета на съпредседателя на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ще продължи на 20 април. Дотогава трябва да е готова, назначената днес от съда компютърно-техническа експертиза на файлове с видеозаписи, на които, по време на публични събития, Борисов говори за Петков. Двамата не присъстваха по време на заседанието днес, предаде БТА.

Делото в Софийския районен съд беше заведено от Кирил Петков във връзка с изказване на Борисов, че Петков и Асен Василев са взимали комисионни от договори за доставка на природен газ. В предходното съдебно заседание бяха изслушани трима свидетели, сред които депутатът от ПП Венко Сабрутев и предишният председател на КЕВР Станислав Тодоров.

В съдебната зала бяха прегледани части от видеозаписи от 2022 г., на които Бойко Борисов говори за Петков и Василев по време на публични събития. Записите бяха предоставени от защитата на Кирил Петков, чийто адвокат поиска от съда компютърна експертиза на файловете, за която се съгласиха и адвокатите на Борисов. От своя страна те поискаха да се провери автентични ли са записите и наблюдават ли се следи от манипулиране на съдържанието.

Пред медиите, преди заседанието, адвокатът на Борисов - Менко Менков, коментира, че предстои да поиска по делото да разпитат бившият зам.-министър на енергетиката Пламен Данаилов.

"Ние твърдим, че г-н Борисов не е извършил престъпление. Изявленията, за които г-н Петков му търси отговорност, много преди Борисов да ги изкаже, са казани от много други хора в значително дълъг период от време", посочи още Менков.

Той добави, че по темата с доставките на газ вече има образувано и разследване, като ще бъде поискано от съда да се използват в настоящото дело, част от събраните от разследващите данни.

Във връзка с думите на Менков, адвокатът на Петков - Стоян Мадин, коментира, че отсрещната страна по делото може да прави всякакви доказателствени искания, но от съда зависи дали ще ги приеме. По отношение на това, че Борисов е изказал теза, която преди това вече е била изказвана от други хора в публичното пространство, Мадин посочи, че "това е тяхна линия на защита".

 Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата