Meta, компанията майка на Facebook, е изправена пред потенциална данъчна сметка за около 870 милиона евро в Италия, след като прокуратурата започна разследване в компанията. Това съобщиха днес два информирани източника, цитирани от Ройтерс и БТА.

Магистратите в Милано започнаха разследването по молба на Европейската прокуратура (EPPO), която поиска от италианската финансова полиция и агенцията за приходите да проверят дали има случай, в който регистрацията на потребител е била обложена с данък.

"Категорично не сме съгласни с идеята, че предоставянето на достъп на потребители до онлайн платформи трябва да бъде обложено с ДДС", посочи говорител на Meta в съобщение до Ройтерс по електронната поща.

Той добави, че компанията приема сериозно данъчните си задължения, плаща всички изискуеми данъци в страните, в които работи, и ще си сътрудничи изцяло с властите.

Европейската прокуратура, която е базирана в Люксембург, съобщи, че не коментира текущи разследвания и не потвърди публично върху какви случаи работи.

Информацията за административен данъчен одит в Meta бе публикувана първоначално днес от италианския вестник "Фато куотидиано".

Двата източника заявиха, че според прокурорите свободният достъп до платформите на Meta идва в замяна на достъпа до данните на потребителя и трябва да се класифицира като обмяна на услуги, поради което следователно подлежи на облагане с ДДС върху продажбите.

Италианската данъчна полиция и агенцията за приходите са изчислили модел, според който Meta е трябвало да плати около 220 милиона евро данък върху продажбите за 2021 година, твърдят източниците. За изминалия период до 2015 г. изчислената сума 870 млн. евро.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo