събота, 4 февруари 2023 г.

Колона танкове "M1 Abrams" впечатли шофьорите по магистрала "Тракия" (видео)

 

Колона от платформи с тежка военна техника премина по магистрала "Тракия" и впечатли шофьорите. Социалната мрежа се изпълни със снимки и клипове от конвоя, който е забелязан в участъка между Сливен и Нова Загора.

Върху платформите се превозваха американски танкове "M1 Abrams", както и МТЛБ-та. От кадрите се вижда, че бронираните машини са с пустинен камуфлаж.

Колоната от близо 20 превозни средства, голяма част от които с гръцка регистрация, бе конвоирана от коли на "Военна полиция". На предните стъкла на камионите пък имаше табели с надпис "НАТО". 

В края на януари американският президент Джо Байдън одобри изпращането на танкове "М1 Аbrams" в Украйна.

M1 Abrams е единственият танк на служба в американската армия. Машината дебютира през 80-те години на миналия век и се оказва по-добра и надеждна от базовите съветски танкове Т-72.

Американският танк е въоръжен с 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, една 12.7-милиметрова картечница и две 7.62-милиметрови картечници.

Бронята е съставена от пластове от стомана, керамика, кевлар, специални полимери и плочи от обеднен уран. Двигателят е газово-турбинен и има мощност от 1500 к.с. Проблемът на този тип двигатели е високото количество топлина, което отделя. Теглото на танка е около 60 тона, а максималната скорост - 72 км/ч.

Освен САЩ, с M1 Abrams са въоръжени Австралия, Египет, Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия, Мароко и Тайван. Въпреки, че американският танк е произведен в над 10 000 бройки, то мнозинството от тях са в щатската армия. Знае се, че Украйна ще получи експортни версии, които са без плоча от убеднен уран.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата