събота, 25 февруари 2023 г.

Методът на Билингс – все по-популярен начин за контрацепция

 Методът на Билингс – все по-популярен начин за контрацепция - Любопитно |  Vesti.bg

Методът на Билингс е естествена техника за контрацепция. Използва се, както всеки друг метод на контрацепция, за контролиране на раждаемостта. 

Разликата е, че в този случай в матката не се използват никакви хормони или устройства.

Този метод се основава на наблюдение и интерпретация на характеристиките на цервикалната слуз. 

В зависимост от тях жената може да определи кога е във фертилен период и кога не. Методът на Билингс се счита за относително ефективен.

Изчислено е, че когато методът се прилага перфектно, той достига ефективност от 97%. 

Тъй като е напълно естествен, той избягва възможните странични ефекти, които понякога причиняват други методи за контрацепция.

Методът на Билингс е процедура, която ви позволява да контролирате зачеването.

Базира се на подробно наблюдение на моделите на цервикалната слуз през целия менструален цикъл.

Цервикалната слуз променя цвета, текстурата и количеството по време на менструалния цикъл. Тази промяна е по-забележима в дните, когато настъпва овулация. Това е така, защото тялото трябва да създаде правилната среда, за да улесни бременността.

Ключът към метода на Билингс е да се научите да идентифицирате тези промени в цервикалната слуз. 

Тя напуска шийката на матката през влагалището под формата на секрет. Чрез разпознаване на плодородните дни е възможно да се предвиди кога бременността е най-вероятна и кога не.

Препоръчително е във фертилните дни да прибягвате до друг контрацептивен метод, като например презерватив. 

За да се приложи методът на Билингс, цервикалната слуз или вагиналното течение трябва да се проверяват всеки ден и след това да се записват промените в таблица. Препоръчително е да започнете на следващия ден след края на менструацията.

Необходимо е да не се извършва полов акт или да се използва презерватив по време на първия менструален цикъл на наблюдение. Това е така, защото сексът може да причини промени в цервикалната слуз и да доведе до объркване.

По време на менструалния цикъл настъпват различни промени в цервикалната слуз и е много важно да ги познавате, за да приложите правилно метода на Билингс. 

Трите наблюдаеми променливи са: цвят, текстура и количество.

Както казахме в началото, методът на Билингс е безопасен само ако се прилага правилно. Истината е, че често е необходимо сериозно обучение, за да се постигне това. Освен това трябва да сте много отговорни, тъй като е необходимо да проверявате цервикалната слуз всеки ден, без изключение.

Някои оценки показват, че от всеки 100 жени, които прилагат метода перфектно, ще забременеят само 3.

Въпреки че този метод е добър, истината е, че той не предпазва от болести, предавани по полов път. 

Въпреки че е по-евтин от всеки друг, методът на Билингс обикновено е по-малко ефективен за предотвратяване на бременност.

Всъщност Методът на Билингс може да бъде по-полезен за жени, които искат да забременеят, отколкото за тези, които искат да избегнат зачеването. 

Най-доброто нещо, което можете да направите, ако искате да използвате метода на Билингс, е да се консултирате със своя лекар и да поискате насоки по въпроса./Автор: Елизабет Астарджиева/vesti.bg

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата