понеделник, 27 февруари 2023 г.

Европрокуратурата разследва измама с парникови газове за милиони евро в България

 

Европейската прокуратура в София извършва десетки претърсвания и действия по разследване на възможна измама със системата за търговия на ЕС с емисии парникови газове, като възможните загуби са за милиони евро. Това съобщи Европейската прокуратура в Люксембург.

Частно дружество, отговорно за проверката на емисиите парникови газове на топлоелектрическите електроцентрали и отоплителните централи в България, е разследвано за предполагаемо подаване на фалшифицирани доклади до българските власти.

Събраните улики сочат, че не са съобщавани пълните количества на замърсяването и така не са били плащани дължимите към бюджета суми. Отбелязва се, че по-високото замърсяване води и до влошаване на качеството на въздуха у нас, добавя БТА.

Над 150 полицаи са участвали в претърсвания, извършени в 11 български града, в сътрудничеството на Главната дирекция за борба с организираната престъпност и Държавната агенция за национална сигурност.

Извършени са над 40 обиска, разпитани са над 70 свидетели. Разследващите са иззели мобилни телефони, лаптопи и документи.

Европейската система за търговия с емисии е сред основните политики за намаляване на измененията в околната среда и е първият подобен пазар в света. Целта е да се осигури ефективен механизъм за намаляване на замърсяването с парникови газове, пояснява Европейската прокуратура.

Малко по-рано за съвместната акция между Европрокуратурата, ГДБОП и ДАНС съобщи и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Той не даде подробности за операцията, само уточни, че няма връзка с изборите.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата