петък, 3 февруари 2023 г.

ЕС не се ангажира с график за присъединяването на Украйна, имат изисквания към нея

  

Киев не получи очаквания отговор кога ще започнат преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

"Няма строг график за присъединяването на Украйна към Европейския съюз и на страната тепърва ѝ предстои да изпълни някои изисквания по пътя към членството в ЕС", заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс и БТА.

Тя каза това на пресконференция след среща в Киев с украинския президент Володимир Зеленски.

"Украйна всеки ден ще полага усилия, за да напредне по пътя си към членство в ЕС", заяви от своя страна Зеленски. "Нашата цел е абсолютно ясна: да започнем преговори за присъединяването на Украйна. Няма да загубим и един ден в нашата работа по сближаването на Украйна с ЕС", подчерта той в "Телеграм".

"Украйна е Европейският съюз и Европейският съюз е Украйна", заяви в Киев председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след среща, посветена на процеса по присъединяването на страната към ЕС.

"Бъдещето на Украйна е с Европейския съюз", категоричен бе Мишел на съвместна пресконференция с Фон дер Лайен и Зеленски.

Със санкциите на Европейския съюз срещу Русия трябва да се гарантира, че тя няма да може да възобнови военния си потенциал, каза още украинският президент.

Фон дер Лайен пък изтъкна, че следващият пакет санкции на ЕС срещу Русия ще бъде насочен срещу компоненти, необходими за производството на дронове, които руските въоръжени сили използват в Украйна.

Освен това "Европейският съюз ще положи допълнителни усилия замразени руски авоари да бъдат използвани за възстановяването на Украйна", става ясно от общо изявление на Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, разпространено след срещата им с Володимир Зеленски.

Президентът на нападнатата от Русия държава каза, че украинските сили ще отбраняват град Бахмут толкова време, колкото е възможно, и призова Запада да достави на Киев ракети с дълъг обсег.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата