сряда, 22 февруари 2023 г.

Ще има ли бойкот на високите цени в магазините

 istock 

"По кошницата ще ни познаете". Така се пошегува възрастен човек, който имаше право на избор пред входа на голяма търговска верига. И вместо голямата количка, взе малка кошница, която отговаряше на пестеливия му списък. 

"Дори промоциите им са на по-високи цени от редовните преди 2 месеца", ядосват се на излизане други.

"Ограничили сме се доста. Не се радвам като ми увеличават пенсията, стоката се вдига повече и никаква сметка нямам. Пак сме на минус."

"По-малко ще купя. Високи са цените, бюджетът ми е малък. Знам на хората от селата млякото на каква цена им се изкупува, а след това как се продава в търговските вериги."

"Всеки си прави разчета на бюджета и се ограничава по някакъв начин. Спекула, инфлацията, т.нар. прекупвачи – там е основният проблем. Трябва да има контрол, постоянен.

Купувачи декларират готовност да се включат в потребителски бойкот:

"Българинът, когато е изправен до стената, тогава сме най-сплотени. Явно още не е дошло това време - да сме до стената."

"Идва ми не знам какво да ги направя. В България вече затънахме като нация."

"Аз също правя бойкот, в известна степен обаче. Например ето това няма да го купя, защото само допреди два месеца цената беше наполовина."

"Трябва да се вдигнат масово хората, индивидуално не става."

Много от хората, които не вярват в силата на обществото и ефекта от бойкота, се върнаха към неотдавнашната практика да запалят колата и да отскочат до най-близката община в РСМ - Делчево, за да си напазаруват храна с по-истински вкус. 90 процента от стоките там, и то в големите им магазини, са от техни производители. Въпреки че и там цените се повишиха, не могат да стигнат тези в България.  

Все по-отчетлива е тенденцията благоевградчани да пазаруват от т.нар. фермерски магазини. Освен че дават парите на производителя, знаят какво е и качеството. Два пъти в седмицата се радват и на промоции. И няма как да ги излъжат, защото в квартала всеки помни цената.

"По-качествен е продуктът и цените са по-добри, отколкото в големите вериги магазини."

"Хората се ориентират към чистото, българското и така трябва да бъде. Трябва да уважаваме нашите производители. Като потребител избягвам да пазарувам в големите магазини, защото там е малко и психологически всичко направено. Влезеш – едно на промоция, но аз го виждам без промоцията: реалната цена му е това."

"Защото е прясно млякото, затова. Заради качеството, а там е с химия. Малките магазини, за да може големите да ги фалираме, да ги махнем. Или ако има голям, да е български, с български стоки.

А как е извън нашите граници – в Гърция и Франция?

Преди дни Съюзът на потребителите в Гърция посъветва да се ограничи купуването на млечни продукти. Тези продукти са с 50-80% по-скъпи спрямо миналата година.

"Цените са почти бутикови. Да си купиш литър мляко или килограм сирене в Гърция вече е голям лукс", отбеляза кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева.

Тя уточни, че е бил публикуван черен списък с вериги за хранителни продукти, а само една от тези вериги е била глобена с 319 000 евро. Има регистрирани разлики включително между цените на щандовете и тези на касата.

Не може да е популизъм, когато цената на една стока за една седмица се увеличава два пъти, коментира журналистът.

Във Франция тепърва ще се реализира предлаган потенциален таван на цените за 50 стоки от първа необходимост.

Инфлацията е тласнала цените на храните главозамайващо нагоре, което нажежава допълнително напрегнатата социална обстановка. Французите очакват "червения март – нови, кървави цени от следващия месец", посочи кореспондентът на БНР в Париж Юлия Талева.

"Ценовият шок вече удря френските домакинства въпреки всички усилия. Потреблението на хранителни стоки много е намаляло, а това променя и потребителските навици. Изчислява се, че на едно четиричленно семейство с две деца не достигат около 476 евро, за да се изхранва пълноценно и да живее добре. Ситуацията е много взриоопасна."

Според френските управляващи обаче няма опасност от нов драстичен скок. Предстоят срещи с търговци в опит да се смекчи ударът на инфлацията.

За 7 март е насрочена нова национална стачка, а синдикалните лидери призовават за пълно блокиране на държавата.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата