събота, 18 февруари 2023 г.

Йенс Столтенберг формулира три поуки от конфликта в Украйна

  

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг призова днес "да се даде на Украйна онова, от което има нужда, за да спечели" войната, водена срещу тази страна от Русия от около година насам, предаде Франс прес.

В този критичен момент е особено важно "да дадем на Украйна онова, от което тя се нуждае, за да спечели и да съществува все така като независима суверенна нация в Европа", каза той в слово пред Мюнхенската конференция по сигурността.

Няма "никакви признаци, показващи", че руският президент Владимир "е променил амбициите си", посочи Столтенберг в момент, когато НАТО се опасява от скорошна мащабна офанзива на руските сили в Украйна.

"Най-големият от всички рискове е Путин да спечели. Ако Путин спечели в Украйна, посланието в очите му и в очите на други авторитарни лидери ще бъде, че могат да използват сила, за да получат, каквото желаят", предупреди той.

Генералният секретар на НАТО формулира три "поуки от конфликта в Украйна" за алианса, отбелязва ТАСС.

Първо, по думите му, НАТО трябва и занапред всестранно да подкрепя Украйна, за да не допусне Русия да победи. "Това ще е извънредно опасно за нас", каза той.

Второ, той изтъкна, че НАТО трябва всестранно да се въоръжава, да модернизира армиите си, като укрепва връзките между европейските страни и САЩ, готвейки се за конфронтация с Русия, която според него "няма да приключи след конфликта в Украйна", както и да се развият нещата.

Трето, той прикани да се укрепва издръжливостта на западното общество - защитата на инфраструктурата, киберсигурността и доминиращата позиция в информационната сфера.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата