сряда, 1 февруари 2023 г.

Радев, Вучич и министри от двете страни поставиха началото на газовата връзка България-Сърбия

 Президентите Румен Радев и Александър Вучич при откриване на строителството на газовата връзка „България - Сърбия" 

С официална церемония в Костинброд беше дадено началото на специализираните строителни дейности по изграждането на междусистемната газова връзка "България - Сърбия" (Gas Interconnection Bulgaria - Serbia, IBS) на българска територия. Събитието уважиха президентите на Българи и Сърбия - Румен Радев и Александър Вучич, както и министърът на енергетиката Росен Христов и министърът на минната промишленост и енергетиката на Сърбия Дубравка Джедович. 

Изграждането на междусистемната газова връзка "България - Сърбия" е проект от стратегическо значение, отбеляза в приветствието си президентът Румен Радев. Това, според него, е поредната важна стъпка в задълбочаването на двустранните отношения със съседна Сърбия и развитието на целия регион.

"Интерконекторът е залог за бъдещето, но той е израз на волята двете страни заедно да градим визия за общото ни европейско бъдеще, основано на солидарност, взаимно доверие и подкрепа, иновативни подходи и нови технологии", каза държавният глава, цитиран от БТА.

"Този проект е пример как устойчивото ни сътрудничество с Европейската комисия води до взаимни ползи не само за нашите страни. Той дава нови възможности на региона чрез реална диверсификация и сигурност на доставките. Той е пример за успешното прилагане на европейската стратегия за достъпна енергия", посочи президентът.

Успехът на Сърбия в поддържането и изграждането на нови връзки със съседните страни чрез този интерконектор вече е успех и за България, защото добиваме възможност за разширен достъп до европейските пазари, каза държавният глава.

"Както успешната политика на България за повече свързаност в региона, така и въвеждането в експлоатация на интерконектора с Гърция, споразумението с Турция от миналия месец за достъп до техните терминали за втечнен газ, вече е успех и за Сърбия, защото ще получи достъп до нови източници на газ чрез Южния газов коридор и терминалите за втечнен газ в Егейско море. Това е пример до какво води разширеното сътрудничество - повече достъп, повече газ и за индустрията, и за домакинствата, спад на цените, по-чиста околна среда, намалени въглеродни емисии и устойчива икономика", коментира Румен Радев.

Той отбеляза, че България се е показала като надеждна транзитна страна. "Дори в най-тежката ситуация, когато останахме без доставки на руски газ и то рязко, продължихме надеждно през нашата територия да доставяме и този газ до Сърбия", обясни той.

Президентът припомни, че България е третият по големина нетен носител на електрическа енергия в Европа и продължаваме да даваме надеждност за енергийните системи за нашите съседи, включително Сърбия. "България беше инициатор на предложенията към Европейската комисия за оказване на помощ за стабилизиране на енергийните системи от Западните Балкани. Благодарение на нашата инициатива, в солидарност на нашите съседи, тя вече е факт в енергийния пакет на тези страни", посочи Румен Радев.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата