събота, 4 февруари 2023 г.

Пако Рабан черпил вдъхновение от Петър Дънов и се поклонил на гроба му в София

 Пако Рабан — биография, творчество, факты — революционер в мире моды 1960-х  годов | interesno-vse.ru 

Пако Рабан една от най-енигматичните личности в модата. Понякога моден дизайнер, понякога парфюмерист, великият испански творец е оформил културния пейзаж на своето време по свой образ: с дързост и авангардизъм.

Пако Рабан, чието истинско име е Франсиско Рабанеда и Куерво, е един от най-големите дизайнери и парфюмеристи в света. Роден в Испания през 1934 г., той оказва силно влияние върху модата от 60-те години. Син на офицер, загинал по време на Гражданската война, семейството му се премества във Франция след период на интерниране в лагери.

Още от ранното си детство младият Пако Рабан е потопен в света на модата. До 1936 г. майка му е дясна ръка на Кристобал Баленсиага, модния дизайнер с прякор "Майстора". След като завършва гимназия, Пако Рабан учи архитектура в "École Nationale Supérieure des Beaux-Arts" в Париж.

Той финансира следдипломното си обучение с модните си скици, включително дизайни на чанти за "Roger Model" и обувки за "Charles Jourdan". През 1959 г., под псевдонима Франк Рабан, той проектира седем рокли, които са публикувани в списание "Women"s Wear Daily".

През 1963 г. неговата градинска скулптура печели Парижкото биенале и е изложена в Музея за модерно изкуство. Той завършва обучението си същата година и се насочва към правенето на причудливи аксесоари за къщи от висшата мода като "Nina Ricci" и "Balenciaga". В партньорство с известни дизайнери на конфекция, той създава "Pacotilles", аксесоари, изработени от родоид, материал, високо ценен от Рабан.

Първата му колекция е представена в хотел "George V" през февруари 1966 г. и е озаглавена "Manifeste". Футуристично вдъхновената колекция включвала 12 рокли с пайети и родоид като материали, което вече утвърждавало Рабан като артист. През април същата година в "Crazy Horse Saloon" е представена втора колекция, използваща кодовете на предишната.

През октомври дизайнерът започва да проектира тоалети за големия екран, за филмите на Жан-Люк Годар, Робърт Енрико, Стенли Донен, и дори "Казино Роял" на Джон Хюстън. Прави и малката зелена рокля на Джейн Фонда в "Барбарела".

Афинитетът към парфюмерията идва през 1973 г., когато излиза първият му мъжки парфюм "Paco Rabanne". Международният успех го тласка да създаде ароматите "Metal", "Night", "Sport" и "Ténéré" между 1979 и 1988 г.

Той се обръща към мъжката мода едва през 1976 г., когато пуска първата си линия конфекция за мъже. Много силен е успехът му в дамската конфекция от 1990 до 1998 г./life.dir.bg

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

 

Новините от днес и със задна дата