петък, 24 февруари 2023 г.

Зеленски за "годината на непобедимост": Ще победим всички (видео)

  

Първата годишнина от войната на Русия в Украйна президентът Володимир Зеленски отбеляза с видео послание за непокорство към своя народ с думите: "Ще победим всички", предаде Ройтерс.

Във видеоклип, разпространен в медиите и озаглавен "годината на непобедимост", 45-годишният държавен глава си спомни как се обърна към украинците преди година в кратко изявление.

"Преди една година на този ден, от същото това място, около седем сутринта, се обърнах към вас с кратко изявление, продължило само 67 секунди", каза на днешния 24 февруари в своята 15-минутна реч на фона на тържествена музика.

"...ние сме силни. Готови сме за всичко. Ще победим всички. Ето как започна всичко на 24 февруари 2022 г. Най-дългият ден в живота ни. Най-трудният ден в най-новата ни история. Събудихме се рано и оттогава не сме спали", казва още украинският президент. 

Той напомни, че западните военни служители оценяват жертвите и от двете страни на най-големия конфликт в Европа след Втората световна война на повече от 100 000 убити или ранени. Загинаха десетки хиляди цивилни, а милиони други избягаха от заплахата на бойните действия.

"Почти всеки има поне един контакт в телефона си, който никога повече няма да вдигне слушалката. Такъв, който няма да отговори на съобщението "Как си?" - две думи, които придобиха нов смисъл през годината на войната."

По думите му украинските сили предотвратиха бърза победа в началото на 2022 г. и конфликтът, който Москва нарича "специална военна операция", се превърна в една жестока окопна война в източната и южната част на страната.

С лидерите на двете страни, които не показват признаци на подкрепа на отстъпление, перспективите за скорошно прекратяване на сраженията изглеждат мрачни, отбелязва агенция Ройтерс. 

Зеленски, който е играл важна роля в набирането на финансови средства и военна помощ от цял свят за поддържане на украинската отбрана, изправена пред много по-голяма армия, похвали своя народ. 

"Ние се превърнахме в една голяма армия. Станахме един отбор, в който някой намира, някой опакова, някой носи, но всички допринасят", каза той. 

2022-ра президентът описа като "година на устойчивост, смелост и болка и единство". "Основният извод от нея е, че сме оцелели. Не бяхме победени. И ще направим всичко, за да победим тази година!"

Каква е обстановката на бойното поле? 

Шефът на руската частна военна компания "Вагнер" обяви, че войските му са превзели украинското село Берховка, разположено недалеч на север от Бахмут - ключов град, който Москва от месеци се мъчи да завладее, предаде Франс прес. Селото "е изцяло под наш контрол. Частите на "Вагнер" контролират цяла Берховка", твърди Евгений Пригожин в кратко комюнике, разпространено от неговата пресслужба. 

Ако превземането на Берховка от "Вагнер" се потвърди, това ще означава, че руските сили са започнали да затварят откъм север обръча около Бахмут, отбелязва АФП, която подчертава, че не е успяла да провери по независим източник твърдението на "Вагнер". 

Вече над половин година групировката и руската армия се опитват да завземат Бахмут в Източна Украйна - град с оспорвана стратегическа стойност, но добил голямо символично значение с оглед продължителността на боевете и тежките загуби там и за двата лагера. 

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

 

Новините от днес и със задна дата