Българският военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" се сне от котва в Южния залив на остров Ливингстън и извърши преход до плажа Байърс, за да прибере испански учен оттам.

Това каза пред БТА флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище във Варна, който придружава екипажа на НИК 421 в част от плаването му до Антарктика.

"Тази сутрин в 05:30 часа "Св. св. Кирил и Методий" се сне от котва и извърши преход до плажа Байърс на остров Ливингстън при доста сложни хидрометеорологични условия. След като бе установена връзка с хората, които се намират на този плаж, беше спусната лодка с испански водач и негов асистент, които подходиха към брега, за да евакуират учен, намиращ се на острова", сподели той.

"Операцията бе затруднена от ниската стойност на прилива в района на плажа и невъзможността на лодката да подходи спокойно и безопасно към района", допълни флотилен адмирал Медникаров.

Корабът изчака испанците, маневрирайки в безопасен от гледна точка на дълбочините в залива район, като поддържаше готовност да спусне една от своите лодки, за да окаже помощ. В крайна сметка такава не се наложи и операцията приключи успешно без усложнения.

На 15 февруари НИК 421 качи на борда си две групи учени от Испания от базите "Габриел де Кастия" (о-в Дисепшън) и "Хуан Карлос Първи" (о-в Ливингстън), учен от Полша, работещ с испанците, както и български журналисти, слезли преди това на българската база "Св. Климент Охридски". 

Част от испанските полярници и българските учени, заедно с флотилен адмирал Медникаров, ще бъдат транспортирани до съседния остров Кинг Джордж, откъдето ще се качат на самолет за Чили, а оттам поетапно ще се отправят към домовете си в Европа.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma