сряда, 22 февруари 2023 г.

Дронове ще следят за корупционни действия на граничните служители

  

                           Снимка: Булфото

Спад няма. Има огромен ръст на досъдебните производства по всички линии. В момента работим по още такива, касаещи организирани престъпни групи, които скоро ще бъдат завършени. Това каза пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър в служебното правителство Иван Демерджиев по повод изнесени днес данни от прокуратурата, предаде БТА. Той обяви и че по границата ни ще заработят дронове, които ще следят за действията на служителите и ще намалят корупцията.

В момента той участва в Национално съвещание на МВР във връзка с подготовката за предстоящите избори.

От държавното обвинение съобщиха, че се наблюдава чувствителен спад в постигнатите резултати в борбата с организираната престъпност, в частност с разкриването на организирани престъпни групи. Същевременно, говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че над 2600 досъдебни производства за каналджийство са образувани през миналата година, за сравнение, новите дела през 2019 година са 670.

По темата с миграцията, Демерджиев заяви, че работата на МВР е да не допуска мигрантите да преминават през България "на парад, както беше до вчера, и това мисля, че е факт".

Той посочи, че днес е имал среща с представител на Европейската комисия, с когото са обсъдили как да бъде обезпечена технически границата.

"Комисията най-сетне разбира, че това е въпрос на солидарност и общ ангажимент на всички държави. Ще помага", добави министърът, като отчете, че има обещание на страната ни да бъде помогнато с много повече като ресурс и техника.

"Смятаме да снабдим границата с дронове, които освен за всичко друго ще следят и за действията на нашите служители на границата. В момента, в който заработят, корупцията ще слезе на нива много близки до нула", каза още Иван Демерджиев.

Министърът посочи, че в момента България е една от най-активните държави в ЕС, която повдига темата за разследване на каналджийските групи от Турция до Западна Европа. "Ние сме моторите на това да се обединим всички, да си обменяме информация и чрез координацията на Европол да се борим по-успешно с този проблем", каза Демерджиев.

Той отбеляза, че опитите да се проникне на нашата територия са безпрецедентно големи - два пъти по-големи от най-големите през годините назад. Мигрантите, които са успели да проникнат, обаче са "нищожно количество".

Във връзка с изборния процес и недопускането на нарушения Иван Демерджиев заяви, че отдавна са дадени указания да се засили оперативната работа със сътрудници и доверени хора, както и работата със специални разузнавателни средства. Министърът съобщи още, че във всяка една областна дирекция е направен анализ за рисковите секции.

Част от тези, които за нас са интереси, после влизат в листите. Погрижили сме се затова. Максимално широк кръг от хора са обезпечени предварително. Набелязали сме потенциалните участници в купуването на гласове, посочи Демерджиев. Той коментира, че на някои от схемите за купуване на гласове се противодейства трудно, защото са "по ръба на закона".

Иван Демерджиев посочи, че ако МВР бъде поканено отново да се създаде общ щаб с прокуратурата и Държавната агенция за национална сигурност по повод изборните нарушения, той няма да се съгласи, защото "няма правна рамка за това".

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата