събота, 4 февруари 2023 г.

Съдят по бързата процедура тримата българи, задържани на ГКПП "Деве Баир" (видео)

  

                                Снимка: БТА

Тримата български граждани, които бяха бити и арестувани на границата с Република Северна Македония, вече са транспортирани в град Крива паланка, където ще бъдат съдени по бързата процедура, съобщиха от пресцентъра на партия "Възраждане". 

Един от тримата е бившият депутат от 47-то и 48-то Народно събрание и зам.-председател на комисията по външна политика Ангел Георгиев.

Преди да бъде арестуван той успя да публикува в профила си във Фейсбук клипове от ГКПП "Гюешево-Деве Баир", където десетки автомобили бяха спрени за часове и не бяха допускани от македонските гранични власти в страната. 

На записа се вижда как след като гражданин се приближава към Ангел Георгиев и се оплаква, че човек от автомобил с българска регистрация е въведен в сградата на граничната служба, бившият народен представител прави опит да потърси информация за причината. Униформени служители се приближават към него със заповед да спре телефона, той отказва и се вижда борба. 

Чува се ясно как един от македонските гранични полицаи заплашва: "Един, ако мръдне, главата ще извъртиш. Ясно ли е?". На кадрите обаче не се виждат лица, тъй като камерата е насочена към пода. 

От "Възраждане" допълват, че възможният изход от това бързо и неправомерно производство са два: тримата българи да бъдат върнати до границата и да им бъде ударен черен печат или да бъдат осъдени на до 35 дни затвор.

Пред БНР лидерът на партията Костадин Костадинов коментира, че няма връзка с Ангел Георгиев.

"Полицаите започват безпричинно да ги бият и след това са отведени в сградата на КПП на македонската граница, а няколко секунди по-късно излъчването от телефона на Ангел Георгиев престава, след което вече нямаме връзка с него и не знаем какво се случва, но е арестуван и задържан в момента абсолютно безпричинно. Просто защото е питал защо задържат другия човек преди него. И заради това е пребит на границата", добави той.

За случая са уведомени българските власти и българските представители в Европейски парламент.

"Уведомихме министъра на вътрешните работи Демерджиев, уведомихме министъра на външните работи Николай Милков и сме уведомили българските евродепутати, изпратихме информация на Илхан Кючюк, който е главният докладчик от страна на Европейския парламент за преговорния процес с РСМ, за членството на тази държава в ЕС, пратихме я на всички български медии и се надяваме този път да има откровена реакция, защото този път не става дума да провокация както досега от хулигани или от опозиционни партии в Македония, този път става дума за откровена провокация от страна на македонското провителство, непредизвикана с абсолютно нищо", категоричен бе лидерът на "Възраждане". 

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата