събота, 25 февруари 2023 г.

Кабинетът и КНСБ предлагат изненадващи мерки срещу спекулата в цените

 

Правителството и КНСБ предлагат мерки срещу спекулата в цените, обявиха днес от двете институции. 

Четири конкретни стъпки, които да помогнат в борбата с нелоялните търговски практики и спекулата в ценообразуването на основните продукти предлагат от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

В своя позиция, изпратена до медиите, от синдикалната организация изразяват готовност за съдействие при изготвянето на конкретните мерки, политики и инициативи за борба с нелоялните практики и спекулата в цените по веригата на доставка.

В ролята си на основен участник в социалния диалог КНСБ предлага четири стъпки. Първата е представяне на цените на основните хранителни и нехранителни продукти по схемата "нето - нето". Това ще позволи адекватното сравнение на себестойността на отделните стоки без наличието на различните административни разходи като реклама, логистика, складово съхранение. Изпълнението на тази стъпка ще успокои потребителите, че не са жертви на спекулация, а от друга страна ще позволи на търговците да докажат, че не използват нелоялни търговски дейности, аргументират се от КНСБ.

Като втора стъпка синдикатите предлагат да се въведат еднакви срокове на промяна на цените и на изплащане за доставка по цялата верига. Това ще помогне да се елиминира възможността за завишаване на цените между отделните участници с оглед забавяне и използване на времевия период като неконкурентно предимство.

КНСБ настоява и да се проверят начините, чрез които се допускат нови участници на пазара в различните сектори. Трудната възможност за навлизане на нови участници, в комбинация със сключени дългосрочни договори, създават условията за картелни договаряния, е позицията на синдикалната организация.

Четвъртата стъпка е в посока осветляване на връзката "качество-цена".

Всички стоки, които влизат в категорията "малоценни блага", трябва да бъдат обект на сериозен контрол и ревизия от гледна точка на ценообразуването им. Според нас, ако тези предложения бъдат взети предвид от регулаторните органи, ще се изсветли начинът на образуване на цените по цялата верига на доставка, което е много важна стъпка за възвръщане на доверието на потребителите в пазарната икономика, допълват от КНСБ.

БТА припомня, че от 16 февруари Комисията за защита на потребителите, Българската агенция по безопасност на храните и Националната агенция за приходите започнаха масирани проверки в търговската мрежа в цялата страна във връзка с качеството на храните и ценообразуването.

Ще има сайт, на който ще се сравняват цените на продуктите, съобщи Атанас Пеканов

Предстои да се направи сайт, на който да се сравняват цените на продуктите в различните търговски обекти. Това обяви в предаването "Събуди се" по NOVA служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Той припомни, че няколко министри от служебния кабинет вече са направили срещи с производители от различни браншове. По думите му обаче работата си трябва да свършат и регулаторните органи като Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите.

Наясно сме, че в условията на пазарна икономика конкуренцията е важна, но там, където се виждат нелоялни практики и необоснована надценка, регулаторите трябва да си свършат работата, смята Пеканов. Той призова самите производители и търговци да сигнализират за нелоялни практики. Надявам се на добро партньорство с търговските вериги, каза още вицепремиерът.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата