Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото. Той е основният компонент на съединителните тъкани, които изграждат няколко части на тялото, включително сухожилия, връзки, кожа и мускул. Колагенът има много важни функции, включително да осигурява структурата на кожата и да укрепва костите.

Съществуват 28 вида колаген, но ето четирите най-разпространени:

Тип I: най-разпространеният тип, който се намира във всички съединителни тъкани

Тип ll: намира се в ставите и междупрешленните дискове (възглавничките, които служат като амортисьори на гръбначния стълб)

Тип lll: основен компонент на ретикуларните влакна, които се намират в кожата и кръвоносните съдове

Тип lV: компонент на бъбреците, вътрешното ухо и очната леща

През последните години добавките с колаген станаха популярни. Повечето от тях са хидролизирани, което означава, че колагенът е разграден, за да се усвои по-лесно.

Тези добавки се предлагат предимно под формата на прах, но се предлагат и на капсули. Видовете колаген, които се съдържат в добавките, варират - някои съдържат един или два вида, а други - до пет.

Някои храни могат естествено да увеличат приема на колаген, включително свинска кожа и костен бульон.

Храни, които съдържат колаген

Храните, които съдържат желатин, като например костният бульон, осигуряват колаген. Желатинът е белтъчно вещество, получено от колаген, който е бил преработен. Колагенът се намира в съединителната тъкан на животните. Затова храни като пилешка кожа, свинска кожа, говеждо месо и риба са източници на колаген. Витамин С е от решаващо значение за синтеза на колаген, така че трябва да не забравяте да консумирате и храни, богати на този витамин, като цитрусови плодове, броколи и чушки. Необходими са още изследвания, за да се определи дали консумирането на богати на колаген храни помага за повишаване на нивата на колаген в организма, тъй като те може да нямат същите ползи като добавките.

Храносмилателните ензими разграждат колагена в храната на отделни аминокиселини и пептиди. Колагенът в хранителните добавки обаче вече е бил разграден или хидролизиран, поради което се смята, че се усвоява по-ефективно от колагена от храните. 

Ползи за здравето от добавките с колаген

Добавките с колаген осигуряват разнообразни ползи за здравето.

1. Може да подобри здравето на кожата

Колагенът е основен компонент на вашата кожа. Той играе роля за укрепването на кожата, както и за нейната еластичност и хидратация. С напредването на възрастта тялото ви произвежда по-малко колаген, което води до изсушаване на кожата и образуване на бръчки. Няколко проучвания обаче показват, че колагеновите пептиди или добавките, съдържащи колаген, могат да помогнат за забавяне на стареенето на кожата ви, като намалят бръчките и сухотата. Един преглед на 11 проучвания, посветени предимно на жени, установява, че приемът на 3-10 грама колаген на ден в продължение на средно 69 дни води до подобряване на еластичността и хидратацията на кожата. Тези добавки може да действат, като стимулират тялото ви да произвежда колаген самостоятелно. Освен това добавките с колаген могат да стимулират производството на други протеини, които подпомагат структурирането на кожата, включително еластин и фибрилин. Съществуват и много анекдотични твърдения, че добавките с колаген помагат за предотвратяване на акне и други кожни заболявания, но те не са подкрепени с научни доказателства.

2. Може да облекчи болката в ставите

Колагенът спомага за поддържането на целостта на хрущяла - подобната на гума тъкан, която предпазва ставите.Тъй като количеството колаген в организма намалява с възрастта, рискът от дегенеративни ставни заболявания като остеоартрит се увеличава. Някои проучвания показват, че добавките с колаген могат да помогнат за подобряване на симптомите на остеоартрит и да намалят общата болка в ставите. Преглед на проучвания при хора с остеоартрит установява, че приемът на колагенови добавки води до значително подобрение на ставната скованост и общите симптоми на остеоартрит. Изследователите изказват теорията, че допълнителният колаген може да се натрупва в хрущяла и да стимулира тъканите да произвеждат колаген. Това от своя страна може да доведе до намаляване на възпалението, по-добра поддръжка на ставите и намаляване на болката.

3. Може да предотврати загубата на костна маса

Костите ви са изградени предимно от колаген, който им придава структура и здравина. Точно както колагенът в тялото ви се влошава с възрастта, така и костната ви маса се влошава. Това може да доведе до състояния като остеопороза, която се характеризира с ниска костна плътност и по-висок риск от фрактури на костите. Проучванията отбелязват, че добавките с колаген могат да помогнат за възпрепятстване на разграждането на костите, което води до остеопороза. В 12-месечно проучване жени в постменопауза приемат или дневна добавка с калций и витамин D с 5 грама колаген, или добавка с калций и витамин D без колаген. В края на изследването тези, които са приемали добавката с калций, витамин D и колаген, са имали значително по-ниски кръвни нива на протеини, които подпомагат разграждането на костите, отколкото тези, които са приемали само калций и витамин D. Групата с колаген също така е имала по-малка загуба на костна минерална плътност. Друго проучване установява подобни резултати при 66 жени в постменопауза, които приемат по 5 грама колаген дневно в продължение на 12 месеца. При тези, които приемали колаген, се наблюдавало увеличение с до 7% на костната минерална плътност (КМП) в сравнение с тези, които не приемали колаген.

4. Може да увеличи мускулната маса

Като най-разпространения протеин в тялото, колагенът е важен компонент на скелетните мускули. Проучванията показват, че приемът на колаген помага за увеличаване на мускулната маса при хора със саркопения - загуба на мускулна маса, която се появява с възрастта. В 12-седмично проучване 27 възрастни мъже с това заболяване приемат 15 грама колаген, докато участват в програма за физически упражнения. В сравнение с мъжете, които са правили упражнения, но не са приемали колаген, те са натрупали значително повече мускулна маса и сила. Изследователите предполагат, че допълнителният колаген може да подпомогне синтеза на мускулни протеини като креатин, както и да стимулира мускулния растеж след тренировка. Въпреки това колагеновият протеин не е по-ефективен от суроватъчния протеин за изграждане на мускули или сила. Това е така, защото колагенът е с по-ниско съдържание на аминокиселини с разклонена верига, които играят ключова роля в изграждането на мускулите. Суроватъчният протеин е по-богат източник на тези аминокиселини.

5. Може да насърчи здравето на сърцето

Изследователите предполагат, че добавките с колаген могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Колагенът осигурява структурата на артериите - кръвоносните съдове, които пренасят кръвта от сърцето към останалата част на тялото. Без достатъчно колаген артериите могат да станат по-малко гъвкави и еластични. Това може да доведе до атеросклероза - заболяване, което се характеризира със стесняване на артериите. Това състояние може да доведе до инфаркт и инсулт. В рамките на 6-месечно проучване 31 здрави възрастни приемат по 16 грама колаген дневно. От началото на изследването до неговия край те са отбелязали значително намаляване на показателите за скованост на артериите. Освен това нивата им на HDL (добрия) холестерол са се повишили средно с 6 %. HDL е важен фактор за риска от сърдечни заболявания, включително атеросклероза.

6. Други ползи за здравето

Добавките с колаген може да имат и други ползи за здравето, но те не са изследвани задълбочено. Коса и нокти. Приемът на колаген може да увеличи здравината на ноктите ви, като предотврати чупливостта им. Освен това той може да помогне на косата и ноктите ви да растат по-дълго.

Здраве на червата. Въпреки че няма научни доказателства в подкрепа на това твърдение, някои практикуващи лекари твърдят, че добавките с колаген могат да лекуват синдрома на пропускливите черва, наричан още чревна пропускливост.

Здраве на мозъка. Не са провеждани проучвания за ролята на добавките с колаген за здравето на мозъка, но някои хора твърдят, че те подобряват настроението и намаляват симптомите на тревожност.

Загуба на тегло. Поддръжниците смятат, че добавките с колаген могат да подпомогнат загубата на тегло и по-бързия метаболизъм. Въпреки това, няма проучвания в подкрепа на тези твърдения./life.dir.bg

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo