сряда, 1 февруари 2023 г.

Зеленски благодари на НС, Митрофанова нагла, обявяването на Гладомора за геноцид бил обида за Русия

  

                            Снимка: Колаж на Dir.bg

 Големия умишлено причинен от руснаците и Сталин глад-Гладомор в Украйна по времето на който от глад измират над 10 милиона украинци, 3 милиона от които са деца, а над 100 000 да български бежанци, беше обявен за геноцид от българския парламент днес. 134 депутати приеха декларацията след повече от два часа бурни дебати. 

"Против" гласуваха само народните представители на "Възраждане", които явно не се интересуват, че сред жертвите има 100 000 българи, а депутатите от БСП напуснаха залата и изобщо не участваха в гласуването. С решението се обявява  всяка последна събота на месец ноември за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на българския парламент за признаването на Гладомора през 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ, а руският посланик у нас Елеонора Митрофанова нагло го определи като опит за пренаписване на историята, при положение, че историята и фактите свързани с геноцида Гладомор са препотвърдени многократно дори и от руски историци.

"Благодарен съм на българския парламент за това, че призна Гладомора през 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ. Тази стъпка почита милионите жертви на Гладомора и възстановява историческата справедливост. Жестът на солидарност на България винаги ще бъде помнен от Украйна", написа на английски в официалния си акаунт в Туитър президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата