събота, 25 февруари 2023 г.

Първи щъркел се завърна в България

  

                 Снимка: Тихомир Петков, Xnews.bg

Първи щъркел за годината беше заснет в Хасковско от сайтa Xnews.bg. Хората в село Подкрепа предполагат, че предвестникът на пролетта тази година е подранил заради необичайно топлото време.

По традиция птицата винаги идва в селото в края на февруари. Миналата година обаче това се случи през първите дни на март.

Хората се радват и вярват, че тя им носи късмет, а годината ще е плодородна.

Това е първият щъркел, забелязан в региона. Хората в селото се шегуват, че все още не са сложили мартениците, а трябва да ги свалят, както повеля традицията.

В Подкрепа първият щъркел винаги каца в гнездото до църквата "Св. Илия пророк", за да го подготви за своето бъдещо поколение.

Няколко дни след него се появява и женската птица. Миналата година имаше няколко двойки, които отгледаха своите рожби в селото.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата