вторник, 21 февруари 2023 г.

НАТО призова Русия да не напуска ядрения договор, Москва извика американския посланик

  

НАТО призова Русия да не се изтегля от договора за ядреното въоръжаване Нов СТАРТ, след като това съобщи в годишната си реч Владимир Путин.

"В последните години Москва наруши и се изтегли от ключови споразумения за контрол на въоръжаването", обвини Столтенберг.

"С днешното решение цялата система за контрол над въоръжаването се разпада. Силно призовавам Русия да премисли и да спазва съществуващите споразумения", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в централата на пакта в Брюксел с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

"Никой не напада Русия, Русия е нападателят, а жертвата е Украйна. Преди година Путин започна неоправдана война срещу своя мирен съсед. Подкрепяме правото на Украйна на самозащита, залегнало в Устава на ООН", добави генералният секретар на пакта.

Той изрази тревога за възможността Китай да предостави оръжие на Русия. Столтенберг призова Москва да се върне към договора Нов СТАРТ, след като по-рано днес Путин обяви, че Русия преустановява участието си в него.

"Руският президент Владимир Путин предприе срещу Украйна имперска завоевателна война, която продължава да задълбочава. Той мислеше, че може да унищожи Украйна и да внесе сред нас разделение, подцени решимостта на украинците да защитят родината си и нашето единство", каза още Столтенберг.

Борел пък отбеляза, че в разговорите си с китайската страна е получил уверение, че Пекин няма да снабдява руските сили с оръжие.

"Русия разрушава градове, вместо да направи крачка назад към прекратяване на огъня, както призоваваме, посочи той. Нашата подкрепа за Украйна е необходима, за да може върховенството на закона да победи върховенството на силата и на оръжието", обобщи той.

"Целта ни е войната да приключи възможно най-скоро с победа за Украйна, това е неизбежно", заяви Кулеба. Той съобщи, че е имал среща с представители на Китай, на която е обсъден мирният план на Пекин. Очакваме да получим текст, за да направим заключения. Намирането на изход към мира остава наша първостепенна цел, каза Кулеба. Украйна и Китай споделят виждането за териториалната цялост, така че всичко, което прави Пекин по повод войната в Украйна, би трябвало да бъде насочено към защитата на украинската териториална цялост, обобщи украинският външен министър.

В същото време руското Министерство на външните работи съобщи, че е извикало американския посланик заради "агресивния курс" на Вашингтон, и обвини САЩ, че увеличават намесата си в конфликта в Украйна, предаде Ройтерс.

"В този смисъл на посланика беше казано, че сегашният агресивен курс на САЩ към задълбочаване на конфронтацията с Русия във всички направления е контрапродуктивен", се посочва в изявлението.

Руското външно министерство добави, че е призовало САЩ дадат обяснения за взривовете, нанесли щети на газопроводите "Северен поток" миналата година.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата