понеделник, 27 февруари 2023 г.

Дължи ли се данък при продажба на имот

 istock 

Продажбата на недвижим имот е свързана с редица въпроси, които понякога не намират отговор дори и при най-внимателно четене на законодателната рамка на България. Обикновено причината е, че хората не са сигурни в кой точно нормативен акт да погледнат или до коя институция или какъв специалист да се допитат, обясняват експертите от Реалистимо.
Могат да се разгледат различни хипотези, в зависимост от които отговорът на въпроса е “да” или “не”.

Кога не се дължи данък при продажба на имот

За продажба на недвижим имот, който има статут на жилищен, когато продавачът е негов собственик повече от 3 години. Това условие не се обвързва с ползването на имота като жилище – важни са само юридическият статут и времето, минало между покупката и продажбата на имота. Важно е да знаем че това не важи за дарен жилищен имот. Доходите, придобити от продажбата на един такъв имот за календарна година не подлежат на облагане с данък по смисъла на чл. 13, ал. 1, т. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).
 
-Не се дължи данък за продажба на до два недвижими имота, включително селскостопански и горски, ако и двата са собственост на продавача повече от 5 години – тази хипотеза също е уредена в чл. 13, ал. 1, т. 1 от ЗДДФЛ.

-Не се дължи данък при продажба на наследствен имот или по завет. Чл. 13, ал. 1, т. 26 от ЗДДФЛ е основанието, на което се освобождават от облагане доходите на продавача, ако той е получил недвижимия имот в рамките на същата данъчна година по наследство или по завет. В такъв случай в рамките на същата календарна година лицето има право да продаде още един жилищен недвижим имот без да бъде облаган с данъци.


-Не се дължи данък при продажба на земеделска земя, селскостопански и горски имоти – те са освободени от облагане без значение от броя на продадените в рамките на данъчната година, ако продавачът е собственик за повече от 5 години. 

Кога се дължи данък при продажба на имот
 
Дължи се данък във всички останали случаи, включително и при продажба на имущество, придобито чрез дарение. Облага се обаче реализираният доход на данъчна основа. За да се изчисли дължимият данък, следва от нея да се извадят 10% нормативно признати разходи. За да стане по-ясно какво се има предвид, ще дадем пример:
 
Ако лицето закупи недвижим имот за 100 000 евро и след това го продаде след по-малко от 3 години за 120 000 евро, то доходът, който реализира, е 20 000 евро. От него се изваждат 10% нормативно признати разходи или 2000 евро. Данък в размер на 10% се дължи върху останалите 18 000 евро.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата