събота, 18 февруари 2023 г.

Британската полиция не пусна Христо Грозев на наградите БАФТА

 Британската полиция не пусна Христо Грозев на наградите БАФТА - България |  Vesti.bg

Изпълнителният директор на разследващия уебсайт „Белингкат“ Христо Грозев, мразен от Кремъл, заяви в петък, че е бил възпрепятстван да присъства на церемонията по връчване на наградите БАФТА от британската полиция, която се е притеснявала от възможни "враждебни намерения на чуждестранни държави".

Христо Грозев заяви в Туитър, че „с изненада“ открил, че на него и семейството му е било "забранено" от британската полиция да присъстват в неделя на връчването на наградите БАФТА, за каквато е номиниран документалният филм "Навални" за  противника на Владимир Путин, който бе отровен, а после хвърлен в затвора. Причината, посочена според журналиста, била, че "представляваме риск за обществената сигурност".

Във филма е показан Грозев, който разказва подробности, говорещи, че в заговора за отравянето на Навални е замесен Кремъл, уточнява Би Би Си. Русия отрича да е замесена в покушението.

Лондонската полиция подчерта: "фактът, че някои журналисти се сблъскват с враждебни намерения от страна на чуждестранни държави, докато са в Обединеното кралство, е реалност, която ни тревожи", като отказа да коментира безопасността на определено лице или дадените му съвети.

"Натоварени сме да работим с нашите партньори от разузнаването, за да разследваме тези заплахи и да предприемем други мерки, за да гарантираме сигурността на засегнатите лица", се казва в комюнике на Скотланд Ярд.

Демерджиев: Русия още не е отговорила защо издирва Христо Грозев

Лондонската полиция също така подчертава, че не може да забрани на никого да посещава "частно събитие", което е отговорност на организаторите на проявата. Тя признава, че съветите ѝ може да означават, че организаторите трябва да правят "труден избор, за да решат как да намалят рисковете за сигурността на своето събитие".

"Безопасността на всички наши гости и персонал по време на церемонията винаги е наш абсолютен приоритет и всяка година вземаме надеждни и подходящи мерки за сигурност", заявиха от БАФТА.

Обявен за издирване в Русия, 53-годишният журналист изтъкна опасностите, пред които са изправени хората от тази професия - не само от страна на "диктатори убийци", "но и затова, че гласовете на журналистите се заглушават - вместо да се усилват - от цивилизования свят, на който те се опитват да служат".

Основан през юли 2014 г. от британския блогър Елиът Хигинс, базираният в Нидерландия сайт „Белингкат“ е специализиран в журналистиката, основана върху анализ на данни, достъпни за всички в интернет.

Сайтът е разследвал, наред с други неща, катастрофата с полет MH17, при която загинаха 298 души в Източна Украйна през 2014 г., предполагаемото участие на руското разузнаване в отравянето на двойния агент Сергей Скрипал на британска земя и на опозиционера Алексей Навални.

Напоследък екипът на „Белингкат“ се фокусира върху руската инвазия в Украйна.

Русия, която неотдавна определи „Белингкат“ като "заплаха", смята организацията за "нежелана" на своя територия.

През септември Грозев, който отговаря за разследванията относно Москва, описа „Белингкат“ пред АФП като "най-лошия кошмар на Кремъл". /Източник: БТА/Андрей Шарков    

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата