вторник, 28 февруари 2023 г.

Ново издевателство на държавно ниво: Грешен тест за наркотици остави мъж без шофьорска книжка и без работа

  

                      Снимка: Скрийншот/bTV

Сгрешен тест за наркотици остави мъж без шофьорска книжка и без работа. Проверка на пътя довела до положителна проба, но впоследствие кръвния тест се оказва отрицателен - след шест месеца, съобщи bTV.

Всичко започва на 23 август след пътен инцидент. Тогава полицаи взимат проби за алкохол и наркотици на шофьора Илия Илиев. За алкохол е отрицателна, но за наркотици се оказва положителна.

"Изкараха ме с амфетамини", обясни той.

Жена му Борка Илиева веднага отива на мястото на инцидента.

"Първото нещо, което ме впечатли, е, че полицейският екип от Ямбол нямаха ръкавици. Отвориха му комплекта за пробата, нагласиха го и му го дадоха да го обтрива в устата си. Включиха апарата, който трябваше да покаже дали има амфетамини, или не. Не изчакаха той да се изчисти, сложиха пробата и казаха амфетамини", добави тя.

След това пробата отива във ВМА. Борка Илиева допълни, че са чакали близо шест месеца.

От лабораторията на ВМА казаха, че са изключително натоварени и че много се чака за проба. На 27 януари става ясно, че пробата на Илия е отрицателна. Но и до момента шофьорската книжка не му е върната.

Илия Илиев чака да си вземе книжката, за да започне работа. От МВР отговориха за bTV, че не могат да коментират конкретния казус, а от прокуратурата казаха, че са справили всички процесуални стъпки.

Само преди седмица стана ясно, че около 50% от тези тестове дават фалшив резултат. И след като отговорните власти не вземат никакво отношение по този притеснителен въпрос, а защо е притеснителен, такъв е защото всички потърпевши ще съдят държавата за нанесените им щети и ще я осъдят за много пари. Явно, отговорните това да не се случва нехаят, че ощетени са не само потърпрвшите от фалшиви тестове, но и държавната хазна. Но, явно това, че обезщетенията ще бъдат платени не от личния джоб на отговорните властимащи, а от джоба на данъкоплатеца неглижира този проблем. Кога най - после ще стане ясно, че нещо което не дава 100% ефективни резултати, няма как да бъде прилагано в системата на МВР? И невинни хора да бъдат третирани като престъпници?

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата