четвъртък, 2 февруари 2023 г.

Анджелина Джоли и Надя Мурад посетиха родното село на активистката в Ирак, където ИД са убили майка ѝ

  

Анджелина Джоли и Надя Мурад посетиха в сряда язидско село в северозападен Ирак, предаде багдадския портал "Shafaq News". Американската актриса, придружена от носителката на Нобелова награда за мир за 2018 г. и видна активистка за правата на човека, бе на визита в село Кочо в района на Синджар, провинция Нинава.

През 2014 г. бойци на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) извършиха геноцид срещу местното язидско население.

Двете жени са се срещнали със селяните и са посетили местното гробище, където са погребани язидите, убити от ислямските терористи.

Язидите са говорещо кюрдски език етнорелигиозно малцинство в страната от Близкия Изток. То практикува язидизма, чиито корени са в зороастризма. През 2014 г. банди на "Ислямска държава" нахлуха в планинския район Синджар, където компактно живеят язидите и извършиха брутални репресии срещу тях.

През юни 2016 г. комисията на ООН за разследване на нарушенията на правата на човека в Сирия заключи, че ИД е виновна за извършване на актове на геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството срещу язидската общност.

Кочо е родното село на Надя Мурад. През август 2014 г. терористи от ИД убиват майката на Надя и петима нейни братя, а самата тя и сестрите ѝ са отведени в град Мосул и превърнати в сексуални робини. Надя успява да избяга и стига до един от бежанските лагери в Киркук. По-късно тя, заедно с други бежанци, се озовава в Германия, където живее сега.

През септември 2016 г. Мурад става посланик на добра воля за Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC), припомня БТА. На 5 октомври 2018 г. тя беше удостоена с Нобелова награда за мир "за усилията ѝ да сложи край на използването на сексуалното насилие като оръжие за война и въоръжени конфликти".

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата