неделя, 5 февруари 2023 г.

Киев и Берлин: Украйна няма да стреля със западни ракети по руска територия (видео)

 Украинският военен министър Олексий Резников заедно с американския си колега Лойд Остин 

Украйна няма да използва оръжия с голям обсег, които САЩ обещаха да й доставят, за удари по руска територия и ще ги насочва само срещу руските военни части в окупираната украинска територия, заяви днес министърът на отбраната Олексий Резников, предадоха Ройтерс и Франс прес, на които се позова БТА.

Германският канцлер Олаф Шолц на свой ред също увери, че западни оръжия няма да се използват за атаки по руска територия.

САЩ потвърдиха в петък, че в новия пакет военна помощ на стойност 2 175 милиарда долара е включена ракета с два пъти по-голям обсег в сравнение с ракетите, с които Киев отблъсква руските сили.

Винаги заявяваме официално на нашите партньори, че няма да използваме оръжия, доставени от чуждестранни партньори, за да обстрелваме руска територия. Ще стреляме само по руски военни части във временно окупираната украинска територия, каза Резников на пресконференция (не е известно дали в Киев смятат Крим за такава).

Ракетите GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb), обещани от САЩ на Украйна, биха удвоили ударната сила на украинските военни. Те са с малък диаметър и са с наземно изстрелване, при което могат да достигнат цел, отстояща на 150 километра и следователно да застрашат руските позиции зад фронтовите линии. Ракетите могат да се изстрелват от системите M270 и M142 HIMARS, които са на въоръжение в украинската армия.

Това оръжие е съвместна разработка на Boeing и Saab Group и се състои от два основни компонента: въздушна бомба и ракетен двигател. 

Ето какво съдържа новият пакет военна помоща на САЩ за Украйна >>

САЩ оставят на Украйна възможността да прецени дали да използва ракетите с голям обсег за удари по Крим, заяви говорител на Пентагона.

Германският канцлер Олаф Шолц отбеляза в интервю за седмичника "Билд ам зонтаг", че е постигнал съгласие с президента на Украйна Володимир Зеленски оръжията, предоставени от Запада, да не се използват за атаки по руската територия.

Германия и още западни страни обещаха танкове "Леопард 2" и Киев каза, че очаква между 120 и 140 такива танка от различни държави. Германия ще достави 14 такива танка. А по този повод руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че "германските танкове отново заплашват Русия".

"Тези думи се вписват в една серия от странни сравнения, които той (Путин) използва, за да оправдае атаката си срещу Украйна", коментира Шолц в интервюто за германското издание. "Нищо не оправдава тази война", допълни той.

"С нашите съюзници ние предоставяме бойни танкове на Украйна, за да може тя да се защитава. Ние грижливо преценихме всяка доставка на оръжия, в тясна координация с нашите съюзници, като се започне от САЩ. Този общ подход позволява да се избегне една ескалация на войната", увери германският канцлер.

По време на телефонните разговори, които той е провел с руския президент в началото на войната, Путин не е отправял заплахи нито срещу Запада, нито лично срещу него, каза Шолц в отговор на въпрос на изданието.

Бившият британски премиер Борис Джонсън заяви в документален филм, че руският президент го е заплашил, споменавайки ракетно изстрелване. Кремъл отхвърли тези твърдения.

Бившият израелски премиер Нафтали Бенет пък разкри, че при среща с Путин през март м.г. е получил уверение, че руският президент няма намерение да убива президента на Украйна Зеленски.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата