неделя, 5 февруари 2023 г.

Адвокатът на задържаните в РСМ българи: Бити са и са държани часове с белезници / видео

  

Арестуваните на македонския пункт "Деве баир" трима българи са държани 6 часа с белезници в полицията в македонския град Крива паланка, а двама от тях са били бити "до синьо". Това разказа пред БНР адвокатът им, който има кантора в Кюстендил.

Мъжете бяха задържани вчера, след като македонските гранични власти затвориха пунктовете и оставиха десетки автомобили да стоят с часове на опашка, за да преминат на територията на Република Северна Македония. По-късно от Скопие обясниха ситуацията със "сериозен токов удар". Около 13 часа българските граждани, повечето от които пътуваха за македонската столица за честванията в памет на революционера Гоце Делчев, бяха пропуснати.

След скандал на ГКПП "Деве баир" обаче 34-годишният депутат от "Възраждане" Ангел Георгиев и още няколко мъже бяха арестувани. 

Адвокатът им допълни, че мъжете са освободени след полунощ, като заплатили общо 1700 евро със съдебните разноски, след като съдът в Крива паланка ги осъди на по 300 евро глоба и им наложи забрана да влизат в РСМ за срок от 3 години. 

"Двама бяха сини... Георгиев беше явно със счупен нос. Казах им да отидат да си извадят медицинско. Окото - синьо, другите двама нямаха много по лицето синини... Пуснаха ги около 1 часа нощес. 6 часа са ги държали с белезници, тука са ги били - на КПП-то са ги били. На единия мъж телефонът му го няма - изчезнал. Камери имало, щели да правят проучване... Общо 1700 евро платихме снощи с председателя на "Възраждане", лично там в полицията в Крива паланка", обясни юристът. 

Междувременно в профила си във Фейсбук министърът на вътрешните работи на РСМ Оливер Спасовски определи вчерашните действията на силите на реда на граничния пункт с България като пример как действа една европейска полиция. 

"Както пред гроба на великия Делчев в църквата "Свети Спас", така и на границите, македонската полиция бе на висота на своите задачи и успешно се справи с това събитие от най-висша степен от гледна точка на сигурността - класически пример как действа една полиция от европейско ниво", написа Спасовски.  

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

 

Новините от днес и със задна дата