петък, 24 февруари 2023 г.

Мъжът, счупил с чук плоча от Паметника на Съветската армия: Мотивирах се от Путин

  

                        Снимка: Стопкадър NOVA

61-годишният Светлозар Раянов, който счупи плочата на Паметника на Съветската армия, нито се срамува, нито съжалява за постъпката си. Признава обаче, че се страхува, защото от вчера четял много крайни коментари по свой адрес.

"Мотивира ме моята непримиримост към войната. Мотивира ме речта на руския президент Владимир Путин, който втвърди тона в тази война, както и действията на руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова, която поднесе цветя на този паметник в навечерието на годишнината от войната. Спонтанно реших, че трябва да направя нещо, да изразя своите огорчение и възмущение", разказа пред камерата на NOVA Светлозар Раянов. 

Той работи като преводач от немски език, по професия е еколог и научен работник, завършил университета в Дрезден.

Решението за плочата взел спонтанно предишната вечер. Казва обаче, че нарочно не отишъл през нощта, а на следващата сутрин около 9:30 часа.

"Надписът на тази плоча е историческа лъжа", категоричен е Раянов, който все пак е наясно, че това е вандализъм. "Съжалявам, че се стигна дотам да нямам друг морален избор, освен да го направя. Нямах друг избор. Направих го от морални съображения", категоричен е той.

След като ударил с чук плочата се качил в колата си и потеглил към вкъщи. Разказва, че 10 минути по-късно получил обаждане от служител на МВР. Признал за стореното, защото бил заснет от камери. По молба на полицая Раянов се върнал при паметника, за да бъде арестуван.

СО: Плочите с надписа от Паметника на съветската армия са опасни и трябва да бъдат премахнати

Плочите с надписа от Паметника на съветската армия трябва да бъдат премахнати. Те представляват опасност за преминаващите граждани. Това се посочва в съобщение от пресцентъра на Столичната община.

В констативен протокол, съставен от експерти на дирекция "Общински строителна контрол" на Столична община, са описани недобре закрепените елементи на фронталната част след разрушаването на част от плочите с надписа. Протоколът с установените нарушения по фасадните плочи и нуждата от цялостно премахване ще бъде връчен на областния управител на София.

Паметникът на съветската армия е публична държавна собственост, за чието стопанисване отговаря областният управител на София. В законовия срок след връчване на протокола, ще бъде издадена заповед от кмета на Столична община за премахване на плочите от надписа на Паметника на съветската армия, които представляват опасност за преминаващите в близост граждани, се посочва от Столичната община.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата