понеделник, 6 февруари 2023 г.

Главното мюфтийство в България разкри дарителска сметка за пострадалите в Турция

  

Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България обявява дарителска кампания за постарадалите в тежкото земетресения в Южна Турция. Това се посочва в съобщение от пресслужбата на Главното мюфтийство.

"Нека бъдем съпричастни с турския народ, който има нужда от нашата подкрепа в този тежък момент", посочват оттам.

От Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание отбелязват, че даренията могат да бъдат направени по следната банкова сметка:

Търговска Банка "Д", IBAN: BG15DEMI92401000232957

BIC: DEMIBGSF , като посочите целта на дарението.

В 3:17 часа българско време в град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, стана земетресение с магнитуд 7,7. Първоначално бе съобщено, че трусът е бил с магнитуд 7,4, но впоследствие Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) ревизира първоначалната си оценка, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Разрушително земетресение с магнитуд 7,8 бе регистрирано тази нощ в 3:17 часа българско време на границата между Турция и Сирия, в близост до градовете Адана и Алепо. Трусът е реализиран по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в района, подложен на непрекъснат натиск от Арабската и Африканската плоча, съобщиха сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).

Броени минути след основния трус са регистрирани два силни последващи трусове (афтършока) с магнитуди 6,7 и 5,6, които са причинили още повече разрушения и паника в засегнатия регион. Вълната от вторични трусове продължава и в момента, информираха по-рано днес от НИГГГ-БАН.

Днешното земетресение е над 30 пъти по-силно от земетресението, регистрирано преди три години, на 24 януари 2020 г. в източната част на този разлом, довело до 40 убити и над 1600 ранени, съобщиха сеизмолозите от НИГГГ-БАН, цитирани от БТА.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ

Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 
“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата