събота, 25 февруари 2023 г.

Професор от Йейл предложи старите хора в Япония да се самоубият ритуално или да се евтаназират

 

Професор Юсуке Нарита от университета в Йейл предложи изключително противоречиво решение за това как Япония да се справи с бързо застаряващото си население. Според икономиста, старите хора трябва да извършват ритуално самоубийство или "масово сепуку", пише в. "Ню Йорк Таймс".

Миналия месец японският премиер Фумио Кишида каза, че страната е на ръба на криза. Япония има най-високият процент възрастни граждани в света и изключително ниска раждаемост.

Плащането на пенсиите става все по-трудно. Същевременно именно хората в пенсионна възраст са били двигателят превърнал Япония в икономическа сила.

"Решението е въвеждане на масово самоубийство за старците. Дали това е нещо добро или лошо е въпрос, на който трудно може да се даде отговор", казва Нарита.

"Ако сте на мнение, че това е добро нещо, тогава можете да работите по-усилено за създаването на такова общество", допълва икономистът.

Според професора друг вариант може да бъде въвеждане на задължителна евтаназия при навършване на определена възраст. В едно от предложенията му тя е 65 години, а в друго - 75.

Говорейки за евтаназия, Нарита споменава майка си. Икономистът заяви, че грижите за нея му костват 755 долара всеки месец.

Противоречивите позиции на професора разтревожиха някои японски политици. Критиците се опасяват, че Токио може върне под някаква форма законите за евгениката от 1948 г., съобщава "Таймс".

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата