вторник, 21 февруари 2023 г.

Шефката на "Гранична полиция": Каналджиите от ЕС нямат страх от наказанията у нас

  

                                 Снимка: БТА

През 2023 г. се очаква още по-голямо увеличение на желаещите да преминат нелегално границата ни заради геополитическата обстановка, икономическата криза, хуманитарната криза, земетресението в Турция и Сирия и проблемите в Близкия изток. Границата ни обаче се охранява при изключително тежки условия. Това каза пред БНТ гл. комисар Росица Димитрова, директор на Главна дирекция "Гранична полиция".

По думите ѝ обаче има каналджии от ЕС, които не се страхуват от наказанията, които ще им наложи България. 

Димитрова обясни, че служителите на "Гранична полиция" не разполагат с моторни превозни средства с висока проходимост, оградата е по думите ѝ "меко казано ограда, тя не служи за възпрепятстване", няма техника и видеонаблюдение в участък 110 км в най-тежкия участък в Странджа.

"При тези условия, с невъзможност да използваме каквато и да е техника, ние нямаме жива сила. Защото съкращаването на хора от "Гранична полиция", неназначаването, необучаването на нови хора ни изправя пред патова ситуация в момента границата да я познават само служителите на "Гранична полиция. Колегите, които командироваме от други структури, не могат да бъдат пълноценни, не са обучени, не познават територията ни", каза Димитрова.

По думите ѝ обаче България се справя през изминалата година на фона на безпрецедентен натиск, какъвто никога не е имало досега. Предотвратили сме незаконното преминаване на българо-турската граница на над 164 000 души. Предишният пик е бил през 2015 г, когато са задържани около 90 000 незаконно преминаващи.

"Граничните власти, структурите на МВР не са допуснали тези хора да влязат в България - не мисля, че това показва, че не се справяме с мигрантския натиск", каза Димитрова и обясни, че по данни на Фронтекск 330 000 са регистрираните мигранти в страните в Западна Европа. Най-много 45% е увеличението на преминалите през Западно Балканския маршрут и около 40% от Източно Средиземноморския маршрут.

В Западно Балканския маршрут най-много са регистрирани преминаванията през Сърбия и Северна Македония, където натискът е 11 по-голям от този между България и Сърбия.

"Ние задържаме във вътрешността на страната ни мигранти, задържаме ги и на изход. Правим го, за да защитаваме Европа", каза Димитрова.

Тя потвърди, че един от задържаните по случая с мигрантите край Локорско е бивш граничар. Той е напуснал системата през 2008 г. Два пъти обаче миналата година е спиран и задържан с мигранти и има образувано досъдебно производство срещу него.

Директорката на "Гранична полиция" отбеляза, че за миналата година има над 2 800 досъдебни производства за каналджийство и незаконна миграция, 2 100 са с присъда. От тях с ефективно лишаване от свобода са едва 159 души, останалите са глоби или условно наказание.

За изминалата година в топ пет на обвиняемите за каналджийство са освен български и турски граждани, още сирийски, сръбски, украински, молдовски, руски.

"Но има и богата палитра на граждани на държави на ЕС, които идват у нас, за да извършат тази престъпна дейност и нямат страх от наказанията. Те знаят, че получавайки присъдите, могат да получат глоба или условно наказание", каза Димитрова.

 Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата