събота, 25 февруари 2023 г.

Колко близо до атомната бомба е Иран

  

Експертите следят със загриженост последното развитие около ядрения спор с Иран. Агенция "Блумбърг" съобщи, че инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) са открили в Ислямската република уран с ниво на обогатяване от 84 процента. Това не само е около 20 пъти повече от разрешеното, според клаузите на ядреното споразумение, но и се приближава до опасното ниво от 90%, необходимо за създаването на атомна бомба.

Марк Фицпатрик от Международния институт за стратегически изследвания (IISS) във Вашингтон коментира, че не съществуват граждански цели, изискващи толкова високо ниво на обогатен уран. Фактът, че Иран е допуснал експертите да направят това заключение, може да е част от стратегията на хардлайнерите в Техеран за оказване на по-силен натиск върху Запада, смята той.

"Докато не се потвърди наличието на високообогатен уран, не можем да правим никакви заключения. Ако обаче е вярно, това може да е още един лост в ръцете на Техеран, с който той да се опита да си върне облекчените санкции от преди 2018 година", казва Фицпатрик.

Неуспешната стратегия на Техеран

Това мнение се споделя и от бившия съветник в МААЕ Бехруз Баят. "Напълно възможно е Иран отново да използва високообогатен уран като лост за въздействие", казва той за ДВ. Според него Техеран е започнал да обогатява уран до 60% още през юни 2021 година. Международното ядрено споразумение от 2015 г. позволява на страната да обогатява уран за граждански цели само до 3,67 процента. Обогатяването между 3 и 5 процента е достатъчно за производството на енергия, а обогатеният до 20 процента уран се използва в ядрената медицина.

Иран обяви решението си да увеличи обогатяването малко след началото на преговорите с новата администрация на Джо Байдън. Хардлайнерите в Техеран искаха максимални отстъпки. Главният преговарящ на Иран Али Багери Кани обеща "добро ново споразумение" в интервюта пред ирански държавни медии, но плановете му не се осъществиха.

Умишлено обогатяване или технически проблем?

"Досега Иран официално обогатява уран до 60%", обяснява още Баят, който е и ядрен физик. Той смята, че е възможно Техеран да е обогатил малко количество до по-високото ниво без предупреждение с цел да покаже, че вече е близо до 90%, необходими за направата на ядрена бомба.

Официално Иран отрича да се стреми към създаването на ядрено оръжие или да обогатява уран над 60 процента. Говорителят на Иранската агенция за атомна енергия (AEOI) Бехруз Камалванди обвини "Блумбърг" в "изопачаване на фактите". В нейната публикация се казва още, че инспекторите на МААЕ са открили високообогатени уранови частици в тръбите, свързващи центрофугите за обогатяване на уран. Инспекторите ще разследват дали Иран е произвел материала умишлено или концентрацията се е получила в резултат от непредвидено натрупване. Възможно е това да се дължи на технически проблеми - нещо, което вече се е случвало в миналото.

Техеран настоява за отмяна на санкциите

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани обеща, че Техеран ще си сътрудничи с МААЕ. По думите му страната му остава ангажирана с Договора за неразпространение на ядреното оръжие и споразуменията, сключени с МААЕ. Иран иска и продължаване на преговорите за възстановяване на ядреното споразумение. "Суровите и едностранни санкции, наложени от Съединените щати на Иран, трябва да бъдат отменени и всички страни трябва отговорно да се върнат към споразумението", заяви говорителят.

Материалът е публикуван ТУК>>

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата