сряда, 8 февруари 2023 г.

Съдът оправда бургазлията обвинен в тероризъм по снимки с униформа във фейсбук

 


Българинът с двойно гражданство от Бургас Мохамед Абдулкадер е оправдан и на втора инстанция по обвинение за терористични действия в Сирия, съобщава "Лекс" .

През лятото на 2020 г. 21-годишният тогава Абдулкадер, който е син на българка и сириец, беше арестуван след шумна акция в Бургас и обвинен, че в продължение на две години е пътувал до Сирия, за да участва в терористични актове, след като бил привлечен от баща си за участие в такава организация.

Тогава бяха разпространени и снимки на младежа с униформа и оръжие, за които майка му Анелия след това каза, че са правени, когато синът ѝ е бил 15-годишен и с тях се хвалел пред приятели, а тя му се карала.

Миналата година Специализираният наказателен съд оправда Абдулкадер, след като прие, че срещу него няма никакви доказателства, а след протест на прокуратурата и закриването на специализираните съдилища, делото стигна до Софийския апелативен съд (САС), който потвърди присъдата.

От решението на САС е видно, че и двете инстанции са категорични, че само снимките с униформа не са достатъчни, за да бъде осъден младият мъж. Съдебният състав с председател Венелин Димитров, Даниела Врачева (докладчик) и Георги Ушев пише, че действително по делото има множество снимки, на които подсъдимият позира с униформа и оръжие.

"Верен е обаче направеният извод от първоинстанционния съд, че само въз основа на посочения снимков материал не може да се направи заключение относно твърденията на прокуратурата за осъществявана от подсъдимия противозаконна дейност (актове на насилие спрямо граждани) или постъпки, насочени към реализиране на съставомерната по чл. 108а, ал. 6 от НК цел", пише САС и подчертава, че по делото няма информация нито за мястото, нито дори за периода, когато са направени снимките. Затова съдът отбелязва, че може само да се предполага, че те са от Сирия.

Останалите доказателства на обвинението са показанията на един таен свидетел и един служител на ДАНС, тъй като именно от оперативна информация на агенцията е започнало разследването.

Агентът е дал показания, че бащата на момчето Ахмет членува в организацията "Джабхад ал Шамия", като дейността му се изразявала в контрол на турско-сирийската граница, патрулиране и разузнаване в полза на турските специални служби. При проучването в ДАНС установили, че групата е в тясна връзка с групировката "Фикрат ал Султан Мурад", която била използвана от турските въоръжени сили за провеждането на операции на територията на Сирия, като действията били насочени срещу кюрдското население в областите Халеб и Идлиб.

Служителите на ДАНС засекли пътуванията на сина на сириеца от България, проверили и профила му във Фейсбук, където публикувал снимките. Според далия показания в съда агент, подсъдимият младеж имал и друг профил, в който се представял като "Мохамед джихадиста", но от ДАНС не успели да го открият.

В крайна сметка съдът обаче приема, че тезата на прокуратурата за участие на Абдулкадер в терористични организации остава само предположение. В подкрепа на този извод апелативните съдии посочват, че по делото са използвани и специални разузнавателни средства, като са записвани разговори в семейството на младежа. В един от тях се споменавала "Свободната сирийска армия", но разговорът бил свързан с актуалната обстановка в Сирия, а не с участие във военните действия.

При задържането на Абдулкадер в Бургас разследващите са иззели от дома му два компютъра, на които след това е направена експертиза, от която пък станало ясно, че той е търсил основно информация за автомобили, филми онлайн и музика. Иначе в хода на делото са разпитани и много от младежите, с които подсъдимият е учил в Бургас и е ходил на тренировки по борба, но никой от тях не е имал информация връстникът им да се е занимавал с тероризъм.

Разказана е и историята на семейството, което живеело в София и развивало малък семеен бизнес до 2006 г., когато заминали за Сирия и отворили фабрика за обувки и ресторант. След започването на войната там семейството преустановило бизнеса си. Бащата започнал работа като граничар, а момчето и майка му опитвали да напуснат страната. 

През 2014 г. двамата пътували до България, като отсядали при лелята на младежа в Бургас, като след това се връщали отново в Сирия. През 2015 г. военната обстановка се усложнила и преминали незаконно границата с Турция, за да могат да стигнат пак до България и да заживеят при лелята в Бургас. Мохамед завършил спорното училище в града през 2019 г., но през това време поддържал връзка с баща си и роднини, заради което и често пътувал до Турция.

"При оскъдната доказателствена съвкупност и изчерпаните способи за събиране на други доказателства, може да се изгради предположение досежно участието на подсъдимия в инкриминираните деяния, да се допусне напълно произволен механизъм относно начина на тяхното извършване, но не и да се изведат еднозначни и категорични изводи в такава насока. 

Въз основа на така събраните доказателства, въззивният състав счита, че в случая е възможно да бъдат построени и други различни версии от описаната в обвинителния акт", пише в заключение съдът. Решението му обаче не е окончателно и прокуратурата може да го атакува пред Върховния касационен съд.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата