понеделник, 6 февруари 2023 г.

Грешките, които всички допускаме, когато зареждаме телефона си

 Грешките, които всички правим, зарждайки телефона си

Когато стане време за отпътуване към страната на сънищата, инстинктивно поставяме телефона си на нощното шкафе и го включваме да се зарежда.

Това е едновременно практично и удовлетворяващо - можем да осъществим финалното скролване из социалните мрежи преди лягане, на сутринта батерията ще бъде пълна, а устройството ни - напълно подготвено за всякакви битови предизвикателства.

Вечерният ритуал ви звучи познато, нали? Признаваме си, ние го правим също. 

За наша изненада обаче се оказва, че този навик не се отразява добре на продължителността на живота на смартфоните и дори може да бъде опасен. Вижте в нашата галерия кои са най-често срещаните грешки, които несъзнателно допускаме. 

"Не е полезно да оставям телефона си да се зарежда цяла нощ, защото ще се презареди"

Това не е съвсем вярно. Смартфонът е достатъчно умно устройство, за да спре зареждането, когато то достигне 100%. Проблемът в случая е, че когато падне на 99%, отново стартира процесът на зареждане и продължава ротационно, докато не отстраним кабела. С една дума, това не е особено голям проблем, но ако имате възможност, не оставяйте устройството да се зарежда прекалено дълго.

 "Трябва задължително да изчакам батерията ми да падне докрай, преди да заредя телефона си отново."

Всъщност е най-добре да включите телефона си да се зарежда малко преди съобщението за изтощена батерия, което предлага да промените настройките на енергоспестяващ режим (зависи от модела на телефона, но най-често около 20%).

 "Батерията ми има памет."

Батериите остаряват почти като хората, това е необратим процес. Колкото повече време минава, толкова по-дълго се налага да зареждаме телефона си. А след няколко години употреба батерията ще изпълнява едва 70-80% от първоначалния си капацитет. 

"Батерията на телефона трябва да се сменя през няколко години."

Съгласни сме. Неслучайно новите модели смартфони улесняват процеса за смяна с нова батерия. 

Запомнете, че е необходимо да поддържате нормална температура на телефона ви, особено когато се зарежда. Нито твърде горещо, нито твърде студено. Не слушайте съветите, че се препоръчва да оставяте телефона си за минута в хладилника, за да удължите живота на батерията. И не се изненадвайте, ако процентът е драстично намалял, ако сте оставили телефона си върху плажната кърпа на пряка слънчева светлина, докато сте били в басейна.  / Съветва edna.bg

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ/ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

 

 

Новините от днес и със задна дата