петък, 24 февруари 2023 г.

Жозеп Борел: Европейският съюз не желае Русия да бъде разрушена

  

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел увери в публикувано днес интервю за испанския в. "Периодико", че ЕС не желае Русия да бъде разрушена.

"Ние не подкрепяме Украйна с цел да постигнем политически промени в Русия и, честно казано, не искаме Русия да бъде разрушена", заяви дипломатът, цитиран от БТА.

По думите му не всички европейски страни имат еднакво отношение към окупаторските действия на Русия.

"Има една страна, която се отнася скептично към последиците от санкциите, която смята, че те не действат и не е трябвало да бъдат налагани, защото по този начин сме си стреляли в крака. Не споделям този анализ, но тази страна гласува за всички предложени санкции. Тя е скептично (настроена), тя не вярва в тях, но не нарушава единството", посочи Борел.

Първият дипломат на ЕС не изключи, че подходът на общността към ситуацията в Украйна е бил "прекалено постепенен".

"Би било по-добре, ако вместо тримесечни обсъждания да се изпращат или не (на Киев) танкове "Леопард", ги бяхме изпратили по-рано", смята той. "Русия може да произвежда (оръжия) и разполага с много по-големи запаси от тези, които имахме ние и които много бързо изчерпахме", уточни той.

"Знаем с какво разполагаме. Знаем, че за момента тези (боеприпаси) са достатъчни", каза той, като призова за ускоряване на темповете на производство и използване на запасите, с които разполагат страните членки на общността. "Ние ще произвеждаме повече (боеприпаси), но докато тече производството, давайте (на Украйна) това, което имаме", заяви дипломатът.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата