неделя, 19 февруари 2023 г.

Руската опозиция чака победа на Украйна над фашизма на Путин и това да донесе демокрация в Русия

 

Руски опозиционери заявиха, че победата на Украйна срещу руската инвазия е предварително условие за демократичен преход в Москва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Подобно мнение изрази бившият руски шампион по шахмат Гари Каспаров, който е противник на руския президент Владимир Путин и който говори в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Каспаров участваше в кръгла маса, посветена на демократичното бъдеще на Русия. В проявата участваха и бившият руски олигарх Михаил Ходорковски, журналистката Жанна Немцова, която е и дъщеря на убития в Москва опозиционер Борис Немцов, историчката Ирина Шербакова, съоснователка на неправителствената организация "Мемориал", носителка на Нобеловата награда за мир през 2022 г.

"Освобождаването от фашизма на Путин преминава през Украйна. Руснаците живеят в сфера. Тя не може да бъде счупена, освен ако идеята за империята рухне благодарение на военно поражение", каза Каспаров, който е напуснал Русия преди около десетина години.

Според него войната ще бъде изгубена, когато те (руснаците) осъзнаят, че губят войната, а не в зависимост от извоюването и загубата на територии.

Каспаров призова западните страни да продължат с помощта си за Украйна. "Никакви разходи за Украйна не са прекомерни", добави той.

"Онова, от което трябва да се страхуваме е една деескалация, от намаляване от страна на съюзниците на Киев на усилията", подчерта пък Хороковски, който прекара десет години зад решетките в Русия, след като беше един от най-богатите хора в страната.

Шербакова подчерта, че сега е един трагичен и болезнен период за украинците, които плащат с кръвта си, но допълни, че в Русия, за да излязат хората на улицата да протестират, също трябва да са много смели. Тя каза още, че сега в Русия има пренаписване на историята, защото руснаците не чувстват необходимостта да се изправят пред престъпленията, извършени в миналото.

"Една от грешките след рухването на СССР, беше, че не са били положени достатъчно усилия да се обясни на хората какво означава демокрацията", заяви от своя страна Немцова.

"Трябва да се говори на руското общество за евентуално руско демократично бъдеще. Мнозинството от руснаците са неутрални, те не се интересуват от Украйна, мислят, че не могат да повлияят на нещата, отказват се. Нашата най-голяма мисия е да им помогнем да размишляват за жестокостите, извършени в Украйна", допълни тя.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата