събота, 25 февруари 2023 г.

Първите полски танкове "Леопард" вече са в Украйна

  

Полша достави на Украйна четири танка "Леопард" и е готова бързо да достави още, заяви полският премиер Матеуш Моравецки, след като се срещна в Киев с украинския президент Володимир Зеленски, предадоха Ройтерс и БТА. Полша може да достави още танкове в рамките на "няколко дни".

"Полша и Европа са на ваша страна. Бъдете сигурни, че няма да ви изоставим, ще подкрепяме Украйна до пълна победа над Русия", каза Моравецки на съвместна пресконференция със Зеленски. Освен това Полша е готова да обучава украински пилоти как да управляват изтребители Ф-16, изтъкна полският лидер.

В Киев Матеуш Моравецки положи венец на мемориала на загиналите защитници на Украйна, като бе съпътстван от украинския премиер Денис Шмигал.

Моравецки изрази и позицията на Полша, че последният пакет от санкции на ЕС срещу Русия е много слаб.

Полша е един от най-пламенните поддръжници на Украйна, откакто руските сили нахлуха на украинска територия на 24 февруари миналата година. Варшава призовава съюзниците си в НАТО и Европейския съюз да предоставят повече военна помощ на Украйна. Самата Полша започна да закупува още оръжия и предвиди за тази година военен бюджет в размер от 4% от брутния си вътрешен продукт. Освен това в Полша намериха убежище над един милион украински бежанци.

Шведското правителство също обяви, че ще достави на Украйна 10 танка "Леопард 2" и системи за противовъздушна отбрана "Хок" (HAWK) като част от 11-ия пакет с военна помощ, предадоха Ройтерс и БТА.

"Шведските танкове засилват приноса на други европейски държави. Съгласуването на подкрепа е в процес с международни партньори, които даряват "Леопард 2" или други танкове", се казва в изявление на правителството. Министърът на отбраната Пол Йонсон каза на пресконференция, че войната в Украйна е в засилена фаза и че Швеция ще "направи всичко, което може, за да изпрати това (военната помощ) колкото се може по-рано".

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пък направи специално изявление по случай първата годишнина от руската инвазия в Украйна.

На днешния ден преди една година президентът Путин нареди пълномащабно нахлуване в Украйна след месеци лъжи относно причините, поради които Русия разположи огромен брой войници на границата с Украйна. Тогава руските сили незаконно навлязоха в суверенната територия на Украйна, за да започнат война, в която ненужно загинаха десетки хиляди души и пострадаха още милиони, се казва в изявлението.

Решението на президента Путин раздели семейства, принуди милиони хора да напуснат селищата си, разруши домове, училища, болници и друга цивилна инфраструктура, изостри световната продоволствена криза, дестабилизира енергийните пазари и подкопа международния мир и сигурност. Тази война разруши международната репутация на Русия, остави я отслабена, изолирана и унищожи икономиката ѝ. Тази война е опит за завземане на територия от Украйна и осуетяване на нейната независима, демократична траектория, се казва още в текста, изпратен от посолството на САЩ в София.

Както заяви президентът Байдън в Киев тази седмица: "Една година по-късно Киев се държи, и Украйна се държи". Борбата на Украйна, както и решимостта и устойчивостта на нейния народ се превърнаха във вдъхновение за света, показвайки, че той няма да бъде сплашен. Неукротимата воля на Украйна сплоти света за нейната кауза, като съвестните хора по целия свят се обединиха за Украйна, както и чрез многократните призиви от залите на ООН към Русия да прекрати избраната от нея война. Президентът Путин започна тази незаконна война и той има властта да я прекрати. САЩ твърдо подкрепят Украйна, докато тя се защитава, и ще продължим да го правим, докато суверенитетът на Украйна не бъде уважен и народът на Украйна сформира своето избрано демократично бъдеще в свобода и мир, добави Блинкън.

По повод първата годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк пък призова за повече усилия за привличането под отговорност на нарушителите на международното право, съобщи ДПА.

"Тази война е безочливо погазване на Устава на ООН и на цялото международно право, създадено, за да защитава човешките същества навсякъде по света. Трябва да бъде прекратена незабавно", заяви Тюрк в Женева. 

Международното право забранява, наред с други неща, репресиите срещу цивилното население, военнопленниците и болниците или друга жизненоважна инфраструктура, както и културните ценности. Сериозните нарушения могат да представляват военни престъпления.

"Тази безсмислена война се отрази на целия свят", каза върховният комисар. "Повишените разходи за храна и гориво в резултат на това задълбочиха мизерията в световен мащаб", добави той.

Ричард Гауан, директор по въпросите на ООН в неправителствената организация "Международна кризисна група" (International Crisis Group), предупреди, че не трябва да се притиска ръководството на Русия чрез създаването на съдебни трибунали. Това би намалило още повече шансовете за прекратяването на войната в Украйна, добави той.

На фронтовата линия

Руското министерство на отбраната каза, че руските сили продължават нападението си по фронтовата линия в Донецка област в Източна Украйна и твърди, че са убили около 240 украински войници за последните 24 часа, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на министерството.

"Въоръжените сили на Руската федерация продължават да изпълняват специалната военна операция", каза министерството на отбраната на редовен брифинг. Южната групировка на руските войски нанесе масирани удари по украински части и техника по протежение на цялата линия на съприкосновение, заяви министерството в своето изявление, допълва БТА. 

За момента твърденията на министерството не са потвърдени, посочват агенциите. 

През последните седмици Русия предприе атаки, които доведоха до най-смъртоносните сражения досега. Украйна каза вчера, че силите ѝ са отблъснали атаки по цялата фронтова линия.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата